Blog, Sănătate

Dieta fasting 5: 2 – cum se ţine şi cât poţi slăbi

Dieta fasting 5: 2 a apărut ca o variantă de dietă de post intermitent şi este populară prin prisma rezultatelor bune pe care le are. Un alt avantaj este că ţii o cură de slăbire la care poţi mânca orice vrei. Dar nu oricând şi nu oricât, să reţinem. Cei care promovează acest tip de cură spun că rezultatele vin din schimbarea nivelului de zahăr în sânge, a colesterolului şi reducerea inflamației.

Postul intermitent 5: 2 reprezintă una dintre cele mai populare metode nutriţionale de a pierde kilogramele în plus. Diferenţa dintre aceasta şi o cură tradiţională este că nu îţi spune CE să mănânci, ci CÂND să mănânci. Prin limitarea numărului de ore în care îţi este permis să mănânci, ajungi să reduci caloriile şi să slăbeşti.

Cum se ţine dieta de post intermitent 5: 2

Dieta fasting 5: 2 este un tip de post intermitent, timp de două zile se face detoxifiere, cinci zile se mănâncă normal. O variantă este ca în cele două zile să se ţină post, o alta ca în cele două zile să se reducă la 20% consumul de calorii. În cele două zile numărul caloriilor nu trebuie să fie mai mare de 500.

Nu trebuie să vă îngrijoraţi când auziţi că trebuie să ţineţi post. Oamenii postesc de mii de ani, fie din motive religioase (creştinismul, iudaismul, budismul şi islamismul impun posturi), fie din alte motive (boală sau de nevoie, lipsa mâncării). Postul intermitent este un mecanism de alimentaţie care alternează perioade de post mai lungi decât cele de peste noapte (8-10 ore) cu perioade în care mănânci.

Bazele dietei fasting 5: 2

1. Planificați zilele de post

Este important să vă organizaţi bine când începeţi această dietă. Nu programați zile de post când știți că mergeți la o petrecere sau că veți fi extrem de activ în acea zi. Nu este obligatoriu ca zilele de post să fie consecutive. V-ar fi şi mai greu să ţineţi dieta. Puteți să vă schimbați zilele pentru a evita postul duminica, dacă aveţi obiceiul de a lua masa în familie în această zi.

2. Cum faceţi faţă zilelor de post

Fiecare îşi gestionează poftele alimentare în mod diferit. Dar, în cele mai multe cazuri, primele două săptămâni de dietă sunt cele mai grele. Apoi, pe măsură ce ţineţi dieta e mai uşor, dobândiţi obiceiuri, vă obişnuiţi şi organismul şi cunoaşteţi mai multe moduri de a vă controla foamea. Nu vă va fi foame dacă vă planificați ziua în mod corespunzător. Este important să aveți pregătite opțiuni cu conținut scăzut de calorii în aceste zile, astfel încât să nu fiţi tentaţi seara de punga de chipsuri de cartofi sau de alte snacksuri nesănătoase.

  • ceai

Ceaiul controlează foamea și veţi constata că, dacă beţi ceaiul de trei ori pe zi între mese, nu vă mai este foame. Puteţi folosi amestecuri de ceaiuri, ceaiuri de slăbire, ceai verde, ceaiuri aromate cu scorţişoară sau portocale, în funcţie de preferinţe. Unele persoane preferă ca în lunile de iarnă să bea ceaiul fierbinte, iar în lunile de vară rece, neîndulcit. Se spune că ceaiul alb şi cel verde stimulează metabolismul, iar unele persoane tind să folosesc ceaiuri cu tonuri de rodie și afine pentru a „păcăli” creierul să creadă că mănâncă.

  • apa

Toată lumea știe că ar trebui să consumi 8-10 pahare de apă pe zi. Pentru ca dieta 5: 2 să fie mai uşor de ţinut, beți apă atunci când vi se face foame şi sunteţi în zilele de repaus alimentar. Apa rece îți păcălește creierul și cercetătorii germani au descoperit recent că dacă beţi apă rece de 6 ori pe zi poate crește metabolismul. De asemenea, apa este excelentă pentru sănătatea pielii și are proprietăți detoxifiante.

Dieta 5: 2  – cum se ţine, pe zile

Aşa cum spuneam, timp de două zile se face detoxifiere, cinci zile se mănâncă normal. Pentru rezultate cât mai bune, în cele două zile puteţi ţine post sau să aveţi un aport de maxim 500 de calorii.

1. Zile normale

În aceste zile, puteţi mânca orice vreţi. Din această cauză, nu vă simțiți privați și studiile au arătat că dietele care restricționează mai multe alimente eșuează. Moderaţia este esențială pentru sănătatea generală, așa cum știm cu toții, dar dacă doriți cartofi prăjiți cu brânză într-o zi fără post, cu siguranță îi puteți avea. Ceea ce trebuie să urmăriţi, pentru că sunteţi la dietă totuşi, este să rămâneţi sub un aport de 1.200 de calorii pe zi.

Când consumaţi alimente bogate în grăsimi sau zahăr după ce aţi ţinut o dietă strictă, puteţi avea o uşoară stare de rău, deoarece corpul nu mai este obișnuit cu acea mâncare. Este, de asemenea, un fapt că, odată ce renunţaţi la zahăr, organismul se obişnuieşte în scurt timp fără acest aliment.

În aceste zile este bine să faceţi şi mişcare, chiar dacă sunt simple plimbări, alergări uşoare sau exerciţii fizice făcute în casă. Puteţi căuta pe internet un program de exerciţii pe care le puteţi face acasă şi să le executaţi corect. Dansul este o modalitate excelentă de a te mișca și de a nu-ți da seama că arzi calorii. Zumba este o mișcare populară de exerciții de dans și puteți participa la o clasă cu alții sau puteți viziona videoclipuri YouTube acasă și puteți dansa în camera voastră.

2. Zile de post

Puteţi ţine aceste zile de post sau să aveţi un aport de maxim 500 de calorii.

Experimentați cu ceea ce funcționează cel mai bine pentru voi în aceste zile de post. Pentru unii oameni, este suficient un mic dejun de 300 de calorii, apoi o gustare de 100 de calorii și o cină de 100 de calorii. Alte persoane preferă o singură masă pe zi sau, pentru rezultate mai bune ale dietei, consumă în aceste zile de post doar apă şi ceai.

  • supe

Supele sunt o modalitate fantastică de a vă potoli foamea, de a avea un aport bun de nutrienţi.

  • fructe şi legume

Fructele și legume proaspete reprezintă o bună opţiune. Există o mare diversitate de a le mânca, fructele tăiate bucăţi şi mâncate ca gustări, 1 cană de afine sau legume tocate adăugate la 1/2 cană de brânză slabă de vacă. De asemenea, avocado poate fi mâncat în mod regulat. 1/2 dintr-un avocado cu câteva picături de suc de lămâie la prânz te pot sătura până la cină.

  • porţionarea mâncării

Un truc pe care trebuie să îl ştiţi este porţionarea mâncării. Pregătiţi înainte porţiile pentru o masă sau mai multe porţiile. Veţi avea un control mai mare asupra caloriilor şi asupra cantităţilor.

Pentru a putea urma bine dieta, căutaţi pe internet câte calorii conţin alimentele pe care vreţi să le mâncaţi, calculaţi-vă cu atenţie porţiile. Acest lucru va fi mai greu la început, dar pe parcursul dietei veţi învăţa cum să alegeţi gustări sănătoase şi slab calorice. Puteţi căuta reţete de mâncăruri cu un anumit număr de calorii.

  • vitamine

Deoarece vă restricționați caloriile, administrarea de multivitamine este binevenită pentru a opri orice pierdere nutrițională.

  • suplimente alimentare

Pentru a vă menţine un bun tonus puteţi lua diferite suplimente în zilele de post, precum pulberile de proteine. Cel mai bine ar fi să luaţi un supliment de slăbit, acesta are în compoziţie vitaminele şi mineralele necesare zilelor de dietă, dar şi ingrediente care stimulează metabolismul. O bună recomandare este Idealica, ce conţine extracte de fructe exotice şi cafea verde cu rol activ în arderea grăsimilor.

  • exerciţii fizice

Puteţi face plimbări, să mergeţi cu bicicleta sau să faceţi mişcare în casă. Bineînţeles, cel mai bine este să mergeţi la o sală de sport, unde să fiţi monitorizaţi de un antrenor.

  • somn de cel puţin şase ore

Somnul este important în programul de slăbire. Nu trebuie să pierdeţi nopţile, iar somnul de cel puţin şase ore neîntrerupt e obligatoriu.   

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *