Există cercetări care sugerează că 80% din populație are deficit de fier. Acest lucru nu înseamnă că acest procent se referă la o deficienţă extremă de fier sau la anemie, ci la o deficienţă moderată ce dă simptome precum energia scăzută și amețeala. Dar nu trebuie ignorată.
Dar de unde știm dacă avem un nivel scăzut de fier și cum ne va afecta sănătatea pe termen lung? Consumul scăzut de energie și amețeala sunt doar două dintre cele mai frecvente simptome ale scăderii nivelului de fier, dar ar putea să vă afecteze în mai multe moduri.
Ce aveţi de făcut? Puteți crește nivelul de fier cu alimente simple, indiferent de dietă.
Dacă vă simţiţi slăbit, un supliment recomandat pentru creşterea imunităţii este Bactefort.
De ce are nevoie corpul de fier?
Fierul susține sângele. Sângele este esențial pentru a furniza nutrienți și oxigen fiecărei celule din corp. Cei mai mulți dintre noi ne amintim de la școală că sângele este pompat din inimă prin vene, dar când ajunge la celulele din corp, are o treabă specială: menținerea acestor celule în viață hrănindu-le cu oxigen și luând dioxidul de carbon. Fierul joacă un rol central în molecula de hemoglobină a acestor celule roșii din sânge.
Un deficit fier nu înseamnă neapărat că nu luaţi suficient fier, poate fi şi o problemă în asimilarea acestuia. Vitamina C este esențială pentru absorbția fierului în organism, deci este întotdeauna recomandat să consumați fier şi vitamina C. (Veți descoperi câteva dintre sursele de hrană, în scurt timp). De asemenea, este important să luați în considerare faptul că scăderea fierului poate fi afectată de mulți factori diferiți, motiv pentru care este înțelept să consultați un medic dacă observați ceva anormal.
Care sunt simptomele carenţei de fier?
Corpul are adesea câteva modalități de a-ți spune că nu primește suficient fier. Unul dintre cele mai vizibile simptome ale deficitului de fier este oboseala și lipsa de energie. Alte semne și simptome pot fi:
- Slăbiciune
- Piele palida
- Respirație scurtă
- Ameţeală
- Dureri de cap
- Unghii fragile
- Bătăi rapide ale inimii
- Pofte ciudate de substanțe nealimentare, cum ar fi gheața sau murdăria (aceasta se numește pica)
- Mâini și picioare reci
- Furnicături
- Senzație de slăbiciune în picioare
O persoană cu nivel scăzut de fier nu trebuie neapărat să sufere de toate simptomele deficienţei de fier, dar uneori vor apărea doar două sau trei dintre aceste simptome.
Care sunt efectele pe termen lung ale fierului scăzut?
Dacă nu este tratată, scăderea fierului poate începe să aibă un efect mai grav asupra corpului. Când fierul atinge un anumit nivel, sunteți clasificat tehnic ca având deficit de fier. Deficitul de fier în sine este ușor corectat cu suplimente nutritive și diete care promovează sănătatea, dar deficitul prelungit poate duce la dezvoltarea anemiei.
Anemia este o afecțiune în care nu aveți suficiente globule roșii sănătoase, pentru a transporta oxigenul în tot corpul. Anemia poate fi temporară sau pe termen lung (cronică). În multe cazuri este ușoară, dar anemia poate fi, de asemenea, gravă și pune viața în pericol, motiv pentru care este important să se ia în serios deficiența de fier.
Ce alimente sunt surse bune de fier?
La fel ca majoritatea substanțelor nutritive esențiale, mineralele lipsă pot fi readuse organismului printr-o dietă sănătoasă. Pentru cazuri mai extreme de deficiență, un supliment recomandat de medic va fi, de asemenea, de ajutor.
Cele mai bune surse de fier din plante: Spirulina, leguminoase, legume cu frunze verzi închise, fistic, semințe, quinoa, broccoli, ciocolată neagră, pudră de cacao crudă.
Cele mai bune surse de fier din sursă animală: crustacee, ficat și carne de organe hrănite cu iarbă, carne roșie hrănită cu iarbă, păsări de curte crescute pe pășuni, ton, sardine, ouă.