Blog

Cărbune activ – tot ce trebuie să ştiţi despre acesta

carbune-activ-black-latte-bentolit-farmacie-catena

Cu siguranţă aţi văzut pe facebook sau instagram mâncare de culoare neagră. Poate fi un răspuns la mâncărurile viu colorate, iar mâncărurile negre au devenit una dintre cele mai mari tendinţe. Dar ce face mâncarea să aibă această culoare? E vorba de cărbune activ, care aduce nuanţa super-neagră la diferite mâncăruri: paste, înghețată, limonade detoxifiante, cruste de pizza și cocktail-uri.

Cărbunele activ era folosit nu cu mult timp în urmă preponderent pentru capacitatea sa de absorbire din organism a substanţelor toxice şi pentru combaterea balonării. Este un detoxifiant puternic care ajută la atenuarea efectelor secundare ale intoxicațiilor alimentare.

carbune-activ-black-latte-bentolit-farmacie-catena

Folosirea cărbunelui activ ca detoxifiant nu va dispărea curând, dar acum consumatorii sunt mai interesaţi de îngheţată sau pizza cu cărbune activ.

Pe măsură ce tendința a crescut, au apărut şi îngrijorări cu privire la cât de sigur sau nu este cărbunele activ. Dacă este consumat în cantități excesive, cărbunele activ poate avea unele efecte negative asupra sănătății, dar cu siguranță nu este aşa de „periculos” cum ar putea crede unii.

Ce este cărbunele activ?

Cărbunele activ, numit şi cărbune activat sau medicinal, este un tip de cărbune procesat în aşa fel încât să aibă pori mici, care au rolul de a creşte absorbţia.

Să nu vă imaginaţi că este acel cărbune cu care se făcea focul la ţară sau cărbunii folosiţi la grătar. Deşi, tehnic, este fabricat din acelaşi material, cărbune, este total diferit. Cărbunele activ are o suprafaţă microporoasă ce îi dau proprietăţi puternice de absorbţie.

Înainte de a ajunge să fie la modă în alimentaţie, cărbunele activ era un ingredient popular pentru pasionații de detoxifiere. Adăugat la curele de detox cu sucuri și la limonadele cu ardei cayenne, cărbunele activ este preponderent recomandat pentru beneficiile sale anti-îmbătrânire, ca o modalitate de a pierde în greutate și de a scădea nivelul colesterolului, de a combate intoxicările și de a minimiza balonarea. Dă rezultate foarte bune în slăbire, iar Black Latte este un supliment alimentar pe bază de cărbune activ, recomandat pentru a pierde kilogramele în plus.

De ce există cărbune activ în mâncarea mea?

Singurul motiv pentru a adăuga cărbune activ la preparatele culinare este acela de a produce acea culoare neagră. Astfel, pozele făcute au mare succes pe facebook sau instagram. Din punct de vedere al aromei, cărbunele activ nu are niciun aport, motiv pentru care, de exemplu, producătorii au adăugat diferite arome, de nuci de cocos, migdale sau miere de vanilie arsă la înghețata neagră.

Dezavantaje

Cărbunele activ este foarte bun la absorbție, dar nu distinge între ce e bun şi ce e toxic. Astfel, absoarbe şi nutrienţii. Poate fi un lucru bun doar dacă vrem să slăbim. Altfel, atunci când o persoană consumă cărbune activ în înghețată, cărbunele absoarbe din calci, potasiu și din alte vitamine. Acest lucru împiedică mucoasa stomacului să absoarbă bine acei nutrienți, ceea ce înseamnă că organismul elimină o parte ca deșeuri alături de cărbune. În cazuri extreme, acest lucru poate duce la malnutriție.

Pentru persoanele care iau medicamente pe bază de rețetă în fiecare zi, cărbunele activ poate prezenta o problemă și mai mare. Medicii spun că se administrează cărbune activ celor care au luat prea multe medicamente pentru a contracara o supradoză. În acelaşi timp, dacă este luat în timp ce urmăm un tratament, probabil va absorbi medicamentele şi va face tratamentul aproape ineficient. Depinde, evident, şi de cantitatea de cărbune luată.

Potrivit drugs.com, acest avertisment se aplică la peste 200 de medicamente, inclusiv, de exemplu, la ibuprofenul pe care îl luați pentru a elimina o durere de cap. Ca atare, majoritatea companiilor care vând produsul ca supliment recomandă să se aștepte cel puțin două ore între administrarea cărbunelui activ și alte medicamente eliberate pe bază de rețetă. Este vorba în special de persoanele care folosesc contraceptive, deoarece consumul de cărbune activat în doar câteva ore de la administrarea pastilei poate reduce eficiența lor.

Oferă cu adevărat beneficii pentru sănătate?

Există controverse cu privire la beneficiile pentru sănătate ale cărbunelui activ. Ca și în cazul celorlalte produse detox, majoritatea oamenilor de știință sunt sceptici. Nu sunt multe dovezi certe că prin consumul de cărbune activat se detoxifică organismul sau că se îmbunătățeşte funcția hepatică, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe promotorii de viaţă sănătoasă să-l consume. Foarte multe persoane, precum şi mulţi nutriţionişti recomandă cărbunele activ pentru detoxifiere şi slăbire. Medicii îl recomandă în probleme digestive, precum gaze şi balonare, precum şi în cazurile de intoxicaţii.

Mulţi spun că folosesc ocazional cărbune activ pentru a preîntâmpina posibile probleme cauzate de inhalarea de spori de mucegai, ce se regăsesc în multe locuinţe, mai ales iarna, sau pentru că ei consideră că apa băută nu este filtrată suficient.

Cu toate obsesiile de a fi eliminate toate toxinele din organism, cărbunele activ nu trebuie luat în exces. Asta înseamnă că nu trebuie luat zi de zi, ci urmate cure. Durata unei cure depinde de cum este administrat cărbunele activ, dacă el este în alimente, în suplimente sau ca pastilă. Când îl cumpăraţi, există recomandări la fiecare variantă.

Ar trebui să iau cărbune activ?

În cantități mici, cărbunele activ este absolut sigur de consumat, cu beneficii clare pentru sănătate. În alimente, cantitatea de cărbune activ este extrem de mică. Deci, nu este nicio problemă. Nici nu afectează medicamentele pe care le luaţi în mod curent, pe reţetă. Ar fi nevoie de cantităţi uriaşe de mâncare cu cărbune activ să contracareze medicamentaţia. De asemenea, este important să ne amintim că cărbunele activ nu este singurul ingredient obișnuit din alimentaţie care poate interfera cu medicamente. Sucul de grapefruit este cunoscut pentru a crește absorbția anumitor medicamente, inclusiv statine utilizate pentru reglarea colesterolului.

În ciuda faptului că este inofensiv în cantități mici, probabil că nu este o idee bună să consumi cărbune activ zilnic pe o perioadă de câteva luni. Consumul constant pe perioadă lungă ar putea duce la malnutriție sau poate veni cu efecte secundare, cum ar fi constipația şi deshidratarea. Nu trebuie să vă speriaţi dacă în timp ce luaţi cărbune activ aveţi scaun de culoare neagră, este normal pentru că aşa se elimină cărbunele împreună cu toxinele din corp.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *