Blog

Dirty keto – dieta care vă permite să mâncați fast-food de trei ori pe zi

  • Dirty keto se concentrează mai puțin asupra alimentației sănătoase decât dieta obișnuită keto.
  • Se bazează totuşi pe consum scăzut de carbohidraţi
  • Este prea devreme pentru a spune dacă funcționează mai bine sau mai rău decât varianta sa „curată”.

Deoarece dieta ketogenică creşte în popularitate, începe să-și creeze propriile variante, iar una dintre acestea este dirty keto.

Dirty keto este definită în mai multe moduri

Grupul facebook „The Dirty Keto Life” definește această dietă ca o versiune a keto care se concentrează pe menținerea aportului de carbohidrați sub 20 de grame pe zi, dar permițându-vă să mâncați alimente pe care alți practicanți keto le-ar evita.

„Deși pot exista unele alimente pe care le evitați pentru că vă îngraşă, doar pentru că un aliment conţine zahăr, amidon sau făină sau orice nu este recomandat nu înseamnă neapărat că vă îngraşă dacă respectaţi un număr de calorii şi dacă respecţi proporţia dintre carbohidrați, grăsimi şi proteine”, explică administratorii grupului.

Cei care vorbesc despre dieta dirty keto recomandă, de exemplu, alimente procesate, cum sunt brânzeturile şi carnea de porc de la produsele fast food, în locul avocado şi uleiului de măsline. Asta poate crea unora semne de întrebare despre eficienţa dietei.

Iar de pe youtube, cardiologul Dr. Monali Y. Desai definește dirty keto ca fiind dieta care are un aport scăzut de carbohidrați, fără a fi nevoie să te limitezi la o anumită cantitate de proteine ​​și grăsimi pe zi.

Dirty Keto nu vă impune să mâncați numai alimente sănătoase cu conținut scăzut de carbohidrați.

„O dietă keto este scăzută în carbohidrați, bogată în grăsimi și o cantitate normală de proteine”, spune Desai pe canalul său youtube.

„Dirty keto este în principiu clară în ceea ce priveşte carbohidrații, adică un consum extrem de scăzut, dar alimente bogate în proteine şi grăsimi se pot consuma oricât”.

De exemplu, cine ţine dirty keto poate foarte bine să mănânce fast-food de trei ori pe zi, atâta timp cât își menține aportul de carbohidrați sub 20 de grame pe zi.

Dirty keto este o alternativă la dieta keto

Dirty keto este astfel o alternativă mai uşor de ţinut decât predecesoara sa keto. Unii dintre cei care au ţinut dirty keto au spus că le-a fost mai uşor să slăbească decât cu dieta keto, pentru că au avut acces la mâncare procesată. Secretul este intrarea în starea de cetoză (ketosis), spun ei.

Dar problema reală ce se poate pune legat de dieta dirty keto cu alimente prelucrate și nesănătoase pentru a pierde în greutate este aportul scăzut de micronutrienți. Micronutrienții sunt vitali pentru funcțiile corporale ale omului. Printre micronutrienţi se numără vitaminele (A, B, C, D, E şi K), minerale (calciu, magneziu etc.) microelemente (fier, zinc, seleniu, mangan), substanţe vegetale secundare (flavonoide), aminoacizi. Deficitele de micronutrienți sunt mai frecvente la persoanele supraponderale, potrivit unor studii. De aceea trebuie să fiţi şi mai atenţi.

Nutriţioniştii spun că micronutrienţii nu au rol direct în slăbire, ci numărul de calorii este esenţial. Însă micronutrienţii sunt importanţi pentru sănătate.

Chiar dacă dirty keto ajută la slăbire prin intrarea în cetoză, nutriţioniştii spun că nu e recomandată pe termen lung. Unii chiar o interzic de tot.

„Este un remediu temporar în cel mai bun caz”, a spus Scott Keatley, de la Keatley Medical Nutrition Therapy, adăugând că dirty keto este, de asemenea, „o modalitate foarte bună de a pierde masa corporală slabă”.

Dirty keto este o dietă controversată

În concluzie, este o dietă controversată, clar diferită de dieta keto (keto diet). Ambele însă se bazează pe intrarea în starea de cetoză (ketosis), stare care schimbă metabolismul pentru a arde rapid grăsimile. Dieta keto este bogată în grăsimi, moderată în proteine ​​și cu foarte puţini carbohidrați. Pentru rezultate bune se recomandă o proporţie de 70% grăsimi, 25% proteine şi 5% carbohidraţi.

Cetoza este un proces natural care apare când grăsimile din corp sunt transformate în energie de către organism  atunci când acesta nu primeşte suficientă glucoză de la carbohidraţi.

Recomandarea noastră este să vă informaţi bine înainte de începe dieta. În niciun caz nu trebuie să credeţi că puteţi mânca oricât fast food şi veţi slăbi. Este importantă, atât la dieta keto, cât şi la dirty keto, păstrarea proporţiei între carbohidraţi, grăsimi şi proteine. La dirty keto aţi văzut, se merge până aproape de renunţarea la carbohidraţi.

Surprinzător la aceste diete keto este că tot ce ştiai despre un stil de viaţă sănătos nu se aplică. Ai voie la fripturi suculente sau brânzeturi. Poţi mânca şi şuncă, chiar. Regulile se păstrează doar în privinţa carbohidraţilor. Dar în orice cură e bine să beţi multe lichide. Evident, nu orice lichide. Aşa cum ştiţi trebuie să evitaţi băuturile dulci carbogazoase şi alcoolul, dar puteţi bea pe lângă multă apă şi cafea verde sau ceaiuri recomandate pentru slăbit.

De avut în vedere este şi faptul că dieta keto (keto diet) şi variantele ei trebuie ţinute strict. Chiar şi o zi în care nu respectaţi recomandările vă pot face să vă îngrăşaţi. Explicaţia este tocmai în esenţa dietei: starea de cetoză (ketosis). Este greu de intrat în această stare care stimulează metabolismul, dar se iese uşor când nu se respectă restricţia privind carbohidraţii. Trebuie să uiţi de pâine şi făinoase. Pentru a reuşi să ţii această dietă e bine să ştii să găteşti, astfel că dacă nu te descurci în bucătărie e momentul să citeşti reţete şi să aplici ce scrie în cărţile de bucate.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *