Somnul de noapte nu influenţează doar nivelul de energie din timpul zilei, poate avea, de asemenea, un impact important şi asupra greutății voastre.
În ultimii ani, știința a descoperit o multitudine de modalități pentru felul în care lipsa somnului ar putea crește șansele de obezitate și ar face mai dificilă atingerea sau menținerea unei vieţi sănătoase. Tot mai multe persoane sunt preocupate în a avea o viaţă sănătoasă, asta însemnând să facă mişcare, chiar şi moderată, să mănânce sănătos, să reducă stresul, să ia suplimente alimentare. Pentru cei care acumulează kilograme în plus, printre cele mai recomandate suplimente sunt Eco Slim şi Chocolate Slim.
Cercetătorii au concluzionat că restricționarea de somn influențează capacitatea de a arde calorii și crește riscul îngrăşării.
Cum afectează somnul greutatea
Cercetarea a demonstrat legătura între lipsa somnului și creșterea în greutate. Dar cât de mult impact poate avea lipsa somn? Raspunsul: foarte mult! Într-un studiu în care au fost implicaţi mai mult de 68.000 de adulți timp de 16 ani, cercetătorii au descoperit că participanții care nu au dormit suficient noaptea s-au îngrăşat. Un somn scurt este asociat cu o obezitate incipientă. Asta nu e tot! Unele descoperiri sugerează că cei care sunt lipsiți de somn au mai multă grăsime acumulată în zona taliei – tipul periculos de grăsime care poate crește riscul tulburărilor metabolice, bolilor de inimă, diabetului de tip 2 și chiar a unor forme de cancer. Potrivit unui studiu britanic pe 1.600 de persoane, adulții care au dormit mai puţin de șase ore pe noapte au dimensiuni ale taliei cu câţiva centimetri mai mari decât persoanele care au avut un somn de peste şase ore pe noapte.
Somnul insuficient și pierderea în greutate
De ce dacă nu dormi suficient, te îngraşi? Dovezile sugerează că mai mulți factori diferiți ar putea fi în joc. Privarea cronică de somn pare să vă facă să mâncați mai multe alimente, să ardeți mai puține calorii și chiar să afectați hormonii care pot avea un impact asupra greutății voastre.
Deci, întrebarea care contează este: cât de important este somnul când încercați să slăbiţi? Foarte important!
- Statul până târziu noaptea vă oferă mai multe tentaţii de a mânca.
Dacă ai luat vreodată chipsuri, biscuiţi, ciocolată în fața calculatorului după cină, știi că majoritatea dintre noi tind să facă alegeri mai puțin sănătoase în timpul nopții. Adesea, cu cât stăm mai mult seara optăm să mâncăm gustări nesănătoase. Astfel, consumăm mai multe calorii decât avem nevoie.
Faptul că adormim la ore târzii face ca alimente nesănătoase să arate mai tentant și crește apetitul pentru alimente grase și bogate în calorii. Statul până noaptea târziu duce adesea la un consum mai mare de calorii și ne face mai predispuși să ne îngrăşăm.
Cercetările susțin acest lucru. Subiecții care au rămas nedormiţi până târziu au consumat aproximativ 550 de calorii în plus între orele 23:00 și 4:00 dimineaţa, arată un studiu prezentat la o conferință a American Heart Association.
Desigur, o gustare seara târziu nu va distruge dieta, dar, în timp, caloriile suplimentare se pot adăuga, ceea ce înseamnă că vă puteţi îngrăşa uşor.
- Când sunteți obosit, aveți mai puțină energie pentru a face alegeri sănătoase.
Dacă vă simţiţi obosit în timpul zilei, după o noapte cu somn insuficient,sunt puţine şanse să mai doriţi să faceţi mişcare şi puteţi prefera lenevitul pe canapea, în loc să fiţi activ. Ca urmare, ați putea ajunge să ardeți mai puține calorii pe parcursul zilei.
Să mâncaţi sănătos nu este un lucru greu, dar are nevoie de puțină planificare și pregătire. Dacă sunteți prea obosit, este posibil să fiți mai înclinați doar să comandați o pizza.
- Somnul insuficient – creşte senzaţia de foame.
Hormonii joacă un rol cheie în privinţa senzaţiilor de foame. Asta conectează lipsa de somn cu creșterea în greutate. Dacă a trecut ceva timp de la ultima ta masă, corpul tau va începe să produca grelină, cunoscut drept homon care stimulează apetitul, aşa că simţi foame şi vrei să mănânci. Cercetarile au aratat ca cei care au de obicei doar 5 ore de somn produc mult mai mult grelină, comparativ cu cei care au un somn de 8 ore.
- Dormi mai puţin noaptea – ai poftă mai mare de alimente nesănătoase
Dacă dormi puțin, nu simţi neapărat nevoia să mănânci mai mult, dar sigur ai poftă de mâncăruri nesănătoase.
Într-un studiu realizat în revista americană Sleep, subiecții au raportat senzație de foame și au avut o dorință mai puternică de a mânca atunci când aveau un somn scurt. Și au fost în mod semnificativ mai puțin capabili să controleze impulsul de a consuma alimente de tip junk food.
Cercetătorii suspectează că privarea de somn sporește semnalele chimice din creier care fac alimente plăcute și pline de satisfacții. Deci, când sunteți obosiți, gustările preferate par să fie mai delicioase decât de obicei.
- Insomnia şi creşterea nivelului de zahăr în sânge
Mai multe studii arată că privarea cronică de somn poate crește semnificativ riscul de diabet de tip 2. Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a afla exact modul în care somnul afectează nivelurile de zahăr din sânge, dar se pare că somnul insuficient face ca organismul să proceseze mai greu glucoza. După ce subiecții au fost restrânși la patru ore de somn timp de șase nopți, capacitatea lor de a descompune glucoza a fost cu 40% mai mică decât în cazul în care au dormit în mod normal, a constatat un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Endocrinologie.
Corpul folosește insulina hormonală pentru a descompune glucoza, astfel încât să poată fi utilizată ca energie. Atunci când glucoza nu este procesată eficient, organismul răspunde prin pomparea a și mai multă insulină.
De cât de mult somn ai nevoie ca să nu te îngraşi?
Aşa cum am mai spus, privarea de somn te face să te îndrepţi spre mâncarea nesănătoasă. Deci, de câte ore de somn ai nevoie pentru a ţine kilogramele sub control? În general, adulții ar trebui să doarmă între 7 și 9 ore de somn pe noapte, recomandă fundația americană Sleep. Somnul de 7-9 ore reduce riscul de a deveni supraponderali sau obezi. Obținerea unui somn suficient poate, de asemenea, să vă ajute la stimularea stării de spirit, să aveţi un sistem imunitar sănătos, să vă reduceți riscul de boli de inimă și hipertensiune arterială și chiar să vă ajutate să trăiți mai mult.
Un lucru important de ținut minte? Nu te vei îngrăşa dacă dormi mai mult. Dar şi aici depinde ce înţelegi prin mult, să nu fie prea mult. Rezultatele arată că dormitul mai mult de 9 ore ar putea fi o alegere la fel de proastă ca un somn insuficient. Statul constant prea mult în pat vă face să acumulaţi kilograme.
Somn și pierdere în greutate. Sfaturi.
Dacă aveţi insomnii, vă oferim câteva sfaturi:
- Creați o rutină de culcare. Faceți ceva calm și liniștit pentru a vă ajuta să vă relaxați, să citiți, să ascultați muzică sau să faceți o baie fierbinte. În timp, veți începe să asociați această rutină cu somnul.
- Utilizați numai patul pentru somn, încercaţi să nu vă ia somnul pe fotoliu sau canapea. Încercați să nu faceți alte activități în pat, cum ar fi să vă uitaţi la televizor sau să staţi pe telefon ori laptop.
- Evitați ecranele înainte de culcare. Laptopurile, tabletele și telefoanele emit lumină albastră care vă poate stimula creierul și vă va face mai greu să adormiți.
- Fii activ. Seara vei fi obosit şi vei adormi mai uşor.
- Încercaţi să fixați o anumită oră de culcare.