Nutriție

Ce băuturi sunt permise şi care sunt interzise pentru cei care au diabet

bauturi-diabet

Cei care au diabet ştiu că trebuie să fie atenţi la ceea ce mănâncă sau beau. Este important să ştii cum cantitatea de carbohidraţi afectează glicemia. Asta nu înseamnă să măsori exact câţi carbohidraţi mănânci, dar să ştii ce ai şi ce nu ai voie.

Diabetul zaharat este o afecţiune a pancreasului, care prin secreţia sa de insulină asigură nivelul gucozei în sânge. Valoarea maximă normală a glicemiei este de 115 mg/dl.

Foarte multe persoane care au diabet sunt atente la ce mănâncă şi nu ţin cont de ceea ce beau. Şi asta e o greşeală ce poate afecta valorile glicemiei. Nutriţioniştii recomandă băuturi cu calorii zero sau cu conținut scăzut de calorii. Principalul motiv este de a preveni o creștere a zahărului din sânge.

bauturi-diabet

Alegerea băuturilor potrivite vă poate ajuta să evitați efectele secundare neplăcute, să vă administrați simptomele și să mențineți o greutate sănătoasă. Acesta este un alt aspect important. Indiferent de vârsta pe care o aveţi, dacă suferiţi de diabet nu uitaţi că greutatea este un factor important. Foarte multe persoane şi-au reglat nivelul glicemiei doar printr-o alimentaţie potrivită şi prin pierderea kilogramelor în plus. Nu este uşor să slăbeşti, iar pentru asta te poţi ajuta luând suplimente alimentare. Eco Slim te ajută să slăbeşti şi să îţi menţii în acelaşi timp energia.

Cinci băuturi recomandate celor care au diabet

Băuturi bune:

  • Apă
  • Ceai neîndulcit
  • Cafea neîndulcită
  • Suc de roşii
  • Lapte

Băuturile cu conținut scăzut de calorii sau cele cu zero calorii sunt o bună alegere. Ca o recomandare generală stoarceţi o lămâie în băutură pentru a o face mai gustoasă şi pentru a păstra conţinutul redus de calorii.

Rețineți că și opțiunile cu conținut redus de zahăr, cum ar fi sucul de legume sau laptele, ar trebui consumate cu moderaţie.

1. Apă

Când vine vorba de hidratare, apa este cea mai bună opțiune pentru persoanele cu diabet zaharat. Asta pentru că nu va crește nivelul de zahăr din sânge. Trebuie să mai ştiţi că nivelul ridicat de zahăr din sânge poate provoca deshidratarea. Consumul suficient de apă poate ajuta organismul să elimine excesul de glucoză prin urină. Nu trebuie să aveţi un scop în sine de a bea 2 litri de apă pe zi şi asta pentru că aportul de lichide provine şi din alimentaţie. Nu trebuie să vă forţaţi să beţi prea multă apă, dar să monitorizaţi cantitatea băută, să nu fie prea puţină. Cantitatea de apă recomandată bărbaților este de aproximativ 13 cești pe zi şi femeilor aproximativ 9 cești.

Dacă apa plată nu vă place, creați o diversificare prin adăugarea de felii de lămâie, lime sau portocale, adăugarea de frunze de mentă, busuioc sau adăugând întregi sau zdrobite fructe proaspete sau congelate de zmeură, căpşuni etc.

2. Ceaiul

Cercetările au arătat că ceaiul verde are un efect pozitiv asupra sănătății generale de sănătate. Ceaiul verde ajută la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului dăunător (LDL). Unele studii sugerează că prin consumul de până la șase ceşti de ceai pe zi poate scădea riscul de diabet de tip 2. Cu toate acestea, este nevoie de mai multă cercetare.

Fie că alegeți ceai verde, negru sau pe bază de plante, ar trebui să evitați îndulcitorii. Pentru un gust revigorant adăugați câteva felii de lămâie sau portocală.

3. Cafea

Un studiu din 2012 a constatat că prin consumul de cafea scade riscul de apariție al diabetului de tip 2. Asta nu înseamnă că putem bea oricât de multă cafea. Nu e bine să beţi mai mult de două ceşti pe zi, dar dacă vă place foarte mult gustul puteţi bea cafea decofeinizată. La fel ca în cazul ceaiului, este important să nu îndulciţi cafeaua. Adăugarea de lapte, cremă sau zahăr la cafea crește numărul total de calorii și vă poate afecta nivelul de zahăr din sânge. Dar dacă vreţi să vă obişnuiţi să o beţi neîndulcită, o perioadă puteţi pune lapte degresat.

4. Suc de legume

În timp ce majoritatea sucurilor de fructe au prea mult zahăr, puteți încerca suc de roșii sau o alternativă de suc de legume. Combinați un amestec de legume cu frunze verzi, ţelină sau castraveți cu o mână de fructe de pădure pentru un aport mare de vitamine și minerale. În funcţie de preferinţe, aveţi o paletă largă de alegere, iar pe biovitamina.ro găsiţi reţete de sucuri şi smoothie-uri sănătoase.

5. Lapte cu conținut scăzut de grăsimi

Produsele lactate conțin minerale utile, dar ele adaugă carbohidrați la dieta voastră. Alegeți întotdeauna laptele degresat. Ar trebui să vă limitați la unul sau două pahare pe zi. Rețineți că laptele de soia și de orez conține carbohidrați.

Cinci băuturi nerecomandate celor care au diabet

Băuturi de evitat:

  • Apa minerală
  • Energizante
  • Băuturi dietetice
  • Sucuri de fructe îndulcite
  • Alcool

Evitați băuturile dulci cât de mult posibil. Nu numai că pot crește nivelul de zahăr din sânge, ci și o parte semnificativă din consumul caloric recomandat zilnic.

1. Apa minerală

Este cap de listă la categoria băuturi de evitat. Asta nu înseamnă că din când nu puteţi bea, dar nu trebuie să devină un obicei de a înlocui apa obişnuită cu apă minerală.

2. Băuturi energizante

Sunt bogate în cafeină, cât și în carbohidrați. Cercetările au arătat că băuturile energizante nu numai că vă pot ridica mult glicemia, dar pot provoca, de asemenea, rezistenţă la insulină. Acest lucru poate crește riscul de diabet de tip 2. Prea multă cofeină poate provoca nervozitate, poate crește tensiunea arterială și poate duce la insomnie. Toate acestea vă pot afecta nivelul general de sănătate.

3. Băuturi dietetice

Conţin îndulcitori artificiali, cele mai multe sunt acidulate şi pot afecta negativ bacteriile bune din intestine. În plus, aceste băuturi pot crește rezistența la insulină, ceea ce provoacă sau agravează diabetul. Deşi ai crede la prima vedere că sunt băuturi indicate în diabet, realitatea este tocmai invers. Un studiu din 2009 a relaţionat o creștere a consumului de băuturi dietetice cu risc de creştere a tensiunii arteriale, nivel ridicat de colesterol, nivel ridicat de trigliceride, creșterea în greutate şi nivel ridicat de zahăr din sânge.

4. Sucuri de fructe

Sucurile de fructe sunt bune pentru cei care nu au probleme de sănătate, dar sunt bogate în zaharuri şi aduc un aport mare de carbohidraţi. Astfel, cei care vor să slăbească sau care nu vor să le crească glicemia trebuie să le evite. Dar dacă aveţi poftă de fructe, asiguraţi-vă că sucul pe care îl luaţi nu conţine zahăr sau adăugaţi puţin din fructul preferat în apa pe care o beţi.

5. Băuturi alcoolice

Dacă aveți hipertensiune arterială sau alte afecţiuni coroborate cu diabet, consumul de alcool în exces poate agrava aceste afecțiuni. Cele mai multe băuturi alcoolice conţin zahăr şi de aceea trebuie evitate. Un studiu din 2012 a constatat că bărbații care au consumat băuturi alcoolice au avut un risc crescut de diabet de tip 2. Dar rezultatele pentru femei au variat în funcție de consum, indicând la un consum mare un risc crescut de prediabet sau de diabet zaharat tip 2, în timp ce un consum moderat de vin a avut un risc redus pentru diabetul de tip 2. Unele studii au arătat un efect benefic al vinului roșu asupra diabetului, deși dovezile rămân incerte. Dacă intenționați să beți o băutură alcoolică, vinul roșu poate fi o alegere bună deoarece are proprietăți antioxidante și are un conținut scăzut de carbohidrați. Consumul moderat de vin roșu, ca parte a unei alimentații sănătoase, nu a favorizat creșterea în greutate și nici creșterea efectului metabolic dăunător la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Concluzii

Asiguraţi-vă că beţi zilnic cantitatea necesară de apă. Este cea mai indicată băutură. Ceaiul fără zahăr și laptele degresat sunt, de asemenea, opțiuni bune, iar sucurile naturale sunt, în general, de băut când şi când. Dacă doriți un gust delicios adăugaţi în apă felii de citrice sau bucăţi de fructe întregi sau zdrobite.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *