Ceaiul este o băutură savurată pentru gustul bun şi pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate. Este făcut turnând apă fierbinte pe frunze de ceai și lăsându-le la infuzat câteva minute.
Vă prezentăm care sunt cele mai bune şase ceaiuri pentru a pierde grăsimea în exces de pe abdomen. Pentru un rezultat cât mai bun al dietei, vă recomandăm Idealica, un produs cu ingrediente naturale.
1. Ceai verde
Ceaiul verde este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de ceai și este are multe beneficii pentru sănătate. Este, de asemenea, unul dintre cele mai eficiente ceaiuri pentru pierderea în greutate. Într-un studiu din 2008, 60 de oameni obezi au urmat o dietă standardizată timp de 12 săptămâni, în timp ce beau regulat fie ceai verde, fie placebo. Pe parcursul studiului, cei care au băut ceai verde au pierdut cu 3,3 kilograme în greutate decât cei din grupul placebo.
Explicaţia faptului că se slăbeşte cu ceai verde este conţinutul de catechine, antioxidanți naturali care pot stimula metabolismul și pot crește arderea grăsimilor.
Același efect se aplică și la matcha, un tip puternic de ceai verde pudră care conține ingrediente benefice la fel ca ceaiul verde obișnuit.
2. Ceai Pu Erh
Cunoscut și sub denumirea de ceai pu’er sau pu-erh, ceaiul pu erh este un tip de ceai negru chinezesc care a fost fermentat. Chiar dacă este un ceai exotic, poate fi găsit uşor şi în România. Este adesea savurat după masă și are o aromă care aduce a pământ şi care tinde să se dezvolte mai mult în funcţie de timpul trecut de la recoltare şi preparare. Este un ceai învechit prin fermentaţie, are o formă dată prin presarea frunzelor (de cărămidă mică sau alte forme), dar se găseşte şi la pliculeţe.
Unele studii au arătat că ceaiul de pu erh poate scădea glicemia și trigliceridele din sânge şi contribuie la îmbunătățirea pierderii în greutate.
Consumat după masă, este un bun digestiv, reglează tranzitul intestinal și ajută la eliminarea senzației de balonare şi greaţă. Are proprietăți antibacteriene. Bogat în antioxidanți, Pu Erh luptă împotriva îmbătrânirii. În plus, are un efect de detoxifiere asupra organismului și ajută la eliminarea grăsimii prin accelerarea metabolismului.
3. Ceai negru
Frunzele acestui tip de ceai sunt lăsate să oxideze complet, între două săptămâni şi o lună, după ce în prealabil au fost uscate. Oxidarea este o reacție chimică care se întâmplă atunci când frunzele de ceai sunt expuse la aer, rezultând culoarea închisă caracteristică ceaiului negru.
Ceaiul negru contribuie la protecţia sistemului digestiv. Flora intestinală e importantă pentru sănătatea organismului, asigurând 70-80% din activitatea sistemului imunitar. Polifenolii din ceaiul negru stimulează înmulţirea bacteriilor bune din flora intestinală şi inhibă dezvoltarea celor nocive.
Printre beneficiile ceaiului negru sunt stimularea activităţii cerebrale, reducerea colesterolului, reglarea tensiunii arteriale, reducerea nivelului de zahăr din sange. De asemenea, are efecte antiinflamatoare.
4. Ceai Oolong
Ceaiul Oolong este un ceai tradițional chinezesc care a fost parțial oxidat, plasându-l undeva între ceaiul verde și ceaiul negru în ceea ce privește oxidarea și culoarea. Este adesea descris ca având o aromă fructată, parfumată și o aromă unică, deși acestea pot varia semnificativ în funcție de nivelul de oxidare.
Mai multe studii au arătat că ceaiul oolong ar putea ajuta la creșterea pierderii în greutate prin îmbunătățirea arderii de grăsimi și accelerarea metabolismului.
Într-un studiu, 100 persoane supraponderale sau obeze au băut ceai oolong în fiecare zi timp de șase săptămâni. S-a constatat reducerea greutății corporale și a grăsimii corporale, rezultat al efectului ceaiului oolong la accelerarea metabolismului şi arderea grăsimilor din organism.
Efectul de accelerare a metabolismului durează vreo două ore după ce ai consumat o ceaşcă de ceai oolong. Mai mult, prin polifenolii pe care îi conţine acest ceai, este împiedicată acţiunea enzimelor care conduc la acumularea de grăsimi în organism.
Ceaiul oolong ajută şi la o digestie bună, alcalinizează tractul digestiv şi poate reduce inflamaţia cauzată de refluxul gastro-esofagian sau de ulcer. Dacă este băut fierbinte, ceaiul poate calma stomacul.
5. Ceai alb
Ceaiul alb este obţinut din muguri albi şi frunze selecţionate, este minim procesat și recoltat în timp ce planta de ceai este încă tânără. Ceaiul alb are o aromă distinctă, foarte diferită de alte tipuri de ceai. Are un gust subtil, delicat și ușor dulce.
Ajută la scăderea în greutate prin arderea celulelor grase existente și prevenirea formării stratului adipos în exces. De asemenea, întăreşte sistemul imunitar, ceea ce ajută foarte mult în curele de slăbire. Organismul este protejat împotriva atacurilor virale şi bacteriene. Ceaiul alb întăreşte vasele de sânge şi ajută la scăderea tensiunii arteriale. Consumul de ceai alb ajută şi la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Rezultatul unui studiu sugerează că prin consumul de ceai alb persoanele care au diabet zaharat pot reduce anumite simptome, precum setea excesivă şi ajută la reglarea glicemiei. Ceaiul alb previne riscul de infarct. Totodată ajută şi la menţinerea sănătăţii orale, împiedică formarea tartrului dentar, a cariilor, în general menţine dinţii şi gingiile sănătoase.
6. Ceai Rooibos
Ceaiul Rooibos bun are proprietăţi antioxidante şi accelerează metabolismul. Ajută la o digestie bună şi asta este important pentru a slăbi. Unele persoane se îngraşă chiar dacă îşi numără foarte atent caloriile şi asta pentru că arderile sunt lente, stesul contribuie şi el negativ, la fel un stil de viaţă dezordonat. Unele dintre efectele negative care împiedică pierderea în greutate pot fi combătute prin asigurarea unei bune digestii, iar aici o bună recomandare este ceaiul Rooibos.
Toate sortimentele de ceai de Rooibos acţionează ca diuretic natural, slab, contribuind la reducerea retenţiei de apă şi la eliminarea toxinelor.
Retenţia de apă în organism favorizează apariţia celulitei, de care este foarte greu să scăpăm, chiar cu diete şi exerciţii fizice. Efectul de reducere a apei din organism creat de infuzia de ceai roşu, aşa cum mai este cunoscut un sortiment de ceai Rooibos, ajută la diminuarea celulitei.
Acest ceai ajută şi la eliminarea balonării şi la îmbunătăţirea tranzitului intestinal.
Este recomandat să înlocuiţi desertul cu un ceai Rooibos, mai ales că unele sortimente de acest ceai conţin bucăţi de fructe, care dau un gust dulce, plăcut. Poate fi consumat atât cald, cât şi rece.