Mulţi oameni resimt acut oboseala pe parcursul întregii zile. La serviciu sunt apatici, fără chef de muncă, iar apoi ajunşi acasă resimt în continuare oboseala şi nu au putere să facă nimic, dar nici nu pot adormi. Pentru a evita tulburările de somn sau nervozitatea nu e recomandat să exageraţi cu cafelele şi băuturile energizante. Aveţi opţiunea să obţineţi un tonus ridicat printr-o alimentaţie corectă. Spre deosebire de cafea și băuturi energizante cu zahăr, alimentele nu vă afectează somnul și nu vă vor face să deveniţi agitaţi, nervoși. Mâncărurile și gustările care conțin proteine slabe, carbohidrați complecşi și grăsimi sănătoase vă vor da energia zilnică necesară.
De asemenea o alternativă la cafeaua obişnuită este cafeaua verde, care are rol de energizare, alungă oboseala şi este frecvent folosită în cura de slăbire.
1. Ovăz
Ovăzul este plin de fibre energizante, atât solubile cât și insolubile, precum și beta-glucan. Beta-glucanul este un tip de fibre solubile, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, menținând energia pentru întreaga zi. Ovăzul este un aliment bogat în proteine, grăsimi nesaturate și vitamina B. Este cereala cu cea mai mare concentrație de vitamine și minerale. Adăugarea ovăzului la meniul oricărei mese (mic dejun, gustări etc.) reprezintă unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri.
2. Ciocolata neagră
Pentru a obține cele mai multe beneficii, căutați ciocolată cu cel puțin 75% cacao sau mai mult. Cu cât este mai mare procentul de cacao, cu atât ciocolata conţine mai mulți antioxidanți și mai puțin zahăr. Ciocolata neagră contine un nutrient care stimuleaza consumul de energie, numit teobromină, precum şi o cantitate foarte mică de cofeină (nu atât de mare încât să provoace tulburări de somn).
3. Ouă
Ouăle reprezintă una dintre cele mai bune surse de colină. Colina este indicată în: ameliorarea capacităţii de memorare, în tratarea alcoolismului, în ateroscleroza, hipertensiune arterială, hipoglicemie, stres, ameţeli, ulcer gastric, dureri de inimă, blocaj renal. Concentraţia acesteia în organismul uman determină şi stimulează creşterea părului şi întârzie căderea acestuia, reduce oboseala, are rol în alterarea psihicului, calmează durerile musculare.
4. Fasole
Fasolea este bogată în antioxidanţi şi conţine cantităţi importante de molibden implicat în procesul de detoxifiere. Fasolea albă este o sursă importantă de fibre şi proteine. De asemenea are un indice glicemic scăzut. Ca şi alte tipuri de fasole, fasolea albă este bogată în minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu şi fier. Fierul este un supliment energetic natural şi este indicat în special femeilor care manifestă deficit de fier, în special în timpul menstruaţiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole albă îl reprezintă numărul mic de calorii.
5. Peşte
Peștii precum somonul, heringul, macrou, păstrăv, sardine, anghila, crapul, hamsiile sunt surse bogate de grăsimi omega3, care asigură organismului o energie durabilă. Oferă, de asemenea, vitamine B de stimulare a energiei, în special B12. Omega3 sunt acizi graşi esenţiali pentru creierul uman şi pentru funcţionarea propice a sistemului nervos. Mai mult, acizii graşi omega3 ajută la sănătatea inimii, scad nivelul trigliceridelor, tensiunea arterială şi previn apariţia plăcii pe arterele sangvine.
6. Nuci
Nucile luptă cu oboseala cronică. Nuca are în compoziţie o suită de substanţe nutritive, astfel este recomandată persoanelor anemice, convalescente, cu epuizare nervoasă. Doza recomandată este de până la șapte nuci pe zi. Nucile oferă, de asemenea, minerale importante pentru revigorarea metabolismului, inclusiv mangan, cupru, fosfor și magneziu.
7. Avocado
Avocado conţine în jur de 22,5 g. de grăsimi, dintre care două treimi sunt mononesaturate (benefice sănătăţii). Avocado accelerează metabolismul datorită complexului de vitamine B. Previne pierderea memoriei şi accelerarea bolilor mentale în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu Alzheimer, deoarece avocado e o sursă bogată de vitamina E, substanţă care neutralizează radicalii liberi ce distrug celulele creierului. Avocado întârzie procesul de îmbătrânire a organismului, prin antioxidanţii din compoziţie. Totodată reduce riscul de accident vascular cerebral, prin conţinutul de acid folic.
8. Spanac (și alte verdeţuri)
Spanacul și alte verdeţuri, cum ar fi varza, ştevie, urzici, sunt surse excelente de fier, o componentă integrată în procesul de producere a energiei din corpul tău (fierul eliberează oxigen în celulele tale). De fapt, aproximativ 10% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20-49 de ani au deficienţă de fier.
9. Pepene
Pepenii au 90% apă, ceea ce ajută să nu vă deshidrataţi. Este foarte important să vă menţineţi hidrataţi, altfel apar dureri de cap şi oboseală. Pepenii sunt, de asemenea, bogaţi în potasiu, vitamina A și vitamina C. Datorită conţinutului mare de aminoacizi, în special L-arginină și L-citrulină, pepenele verde este ideal nu numai pentru cei care practică sport, ci și pentru cei care vor să aibă mai multă energie și să prevină senzația de oboseală.
10. Ceai verde
Ceaiul verde este conţine un aminoacid numit L-teanină, care vă ajută să vă simțiți mai concentrat, vigilent și revigorat, fără să fiţi nervoși sau să vă provoce simptomele asemănătoare gripei, care vin când renunțați la cafea. L-teanina vă susține sistemul imunitar, ajutându-vă să îndepărtați răceala și gripa. Ceaiul verde este recomandat şi în curele de slăbire pentru că vă ajută să vă menţineţi energizat pe parcursul zilei.