Coriandru este o plantă cunoscută şi sub numele de pătrunjel chinezesc. În engleză are două denumiri, cilandro – se referă la planta cu frunze, înainte de înflorire şi coriander – se referă la seminţele plantei.
Atât frunzele, cât şi seminţele de coriandru sunt bogate în nutrienţi şi scăzute în calorii, ceea ce le face excelente în curele de slăbire. Coriandru are efect diuretic şi ajută organismul să elimine excesul de apă, ceea ce ajută când corpul are acel aspect de umflat, cauzat de retenţia de apă. Coriandru este foarte bun pentru a scăpa de grăsimea din jurul taliei.
Coriandru vă ajută să pierdeți din greutate pentru că:
- Atât frunzele, cât şi semințele acestei plante sunt diuretice naturale puternice care detoxifică rinichii, ficatul și țesuturile, reducând retenția de apă și balonarea
- Şi seminţele şi frunzele de coriandru conţin constituenţi care ajută la stabilizarea zahărului din sânge și la scăderea nivelului ridicat de zahăr din sânge, conferindu-i astfel denumirea de „planta antidiabetică”
- Frunzele de coriandru dau senzaţia de saţietate
- Coriandrul ajută la restabilirea florei intestinale naturale și ajută întregul sistem să proceseze mai eficient produsele alimentare
- Atât frunzele, cât și semințele au capacitatea de a reduce tensiunea arterială ridicată și de a scădea colesterolul, ajutând astfel sistemul circulator și metabolismul să funcționeze mai eficient
- Coriandrul conține vitamina E, care ajută organismul să asimileze iodul, influenţând pozitiv starea hipofizei, glandă care reglează metabolismul
- Şi semințele și frunzele conțin polifenoli care susțin eliminarea celulelor grase din ficat, ajutând astfel persoanele cu boală hepatică grasă pentru a scăpa mai repede de depozitele de grăsimi pe măsură ce ţin dieta
- Coriandrul e bogat în potasiu, care ajută la reducerea stresului asupra ficatului și a rinichilor şi reduce retenția de apă și balonarea care vine cu ea
- Ambele, semințe şi frunzele, conțin calciu, magneziu și mangan, minerale care ajută la tratarea insomniei și anxietății
- Conținutul ridicat de fier din semințele şi frunzele de coriandru ajută la purificarea sângelui și la susținerea funcției rinichilor și ficatului
- Coriandru are conţinut bogat în vitaminele A, C şi K şi susține astfel sistemele imunitar și endocrin
- Cu excepția B12, atât semințele, cât și frunzele de coriandru conțin un spectru larg de vitamine B
- Frunzele de coriandru reprezintă mâncarea ideală pentru cei care au diete cu conținut scăzut de calorii, deoarece conține 2 calorii la o jumătate de ceaşcă plină cu frunze și în acelaşi timp este saţioasă şi aromată
- Frunzele de coriandru conţin vitamina A solubilă în grăsimi, alfa-caroten și beta-caroten care ajută la susținerea sănătății ficatului
- Coriandrul este bogat în luteină, zeaxantină și criptoxantină, care nu numai că ajută la prevenirea orbirii, ci și la sănătatea vaselor de sânge mai mici, prevenind astfel celulita, balonarea, neuropatia diabetică și alte probleme cu care se confruntă persoanele supraponderale
- O ceașcă de frunze de coriandru proaspăt tăiat conține 3% din necesarul zilnic de vitamina C
- Nivelul ridicat de vitamina K din frunzele de coriandru, de 3% din necesarul zilnic conţinut de o ceaşcă plină cu frunze, ajută la subțierea sângelui, la scăderea colesterolului și la îmbunătățirea circulației
- Frunzele conţin fibre și ajută la curățarea colonului
Vă prezentăm câteva metode prin care puteţi ţine cura cu coriandru:
Metoda 1: Prin consumul de ceai de coriandru
Ceaiul de frunze de coriandru vă ajută să pierdeți în greutate şi să nu vă simţiţi slăbiţi deoarece este un diuretic puternic, este bogat în vitamine, antioxidanți și potasiu. Puteți cumpăra ceaiul din magazine sau îl puteţi face din frunzete proaspete.
Ceaiul nu este potrivit pentru cei care suferă de deshidratare din cauza medicamentelor sau a unei afecțiuni medicale, deoarece vă va face să pierdeți și mai multă apă. Ceaiul din coriandru scade, de asemenea, zahărul din sânge și tensiunea arterială, iar dacă luaţi medicamente pentru aceste afecţiuni e bine să vă monitorizaţi glicemia şi tensiunea, astfel încât să nu scadă prea mult.
Pentru a face ceai de coriandru din frunze uscate, în pliculeţ sau nu, procedaţi ca la orice alt ceai. Se pune un pliculeţ de ceai într-o cană cu apă fierbinte, lăsaţi 10 minute şi apoi îl puteţi bea. Acest ceai merge bine cu o felie de lămâie sau o felie de grapefruit. Puteți adăuga, de asemenea, puţină mentă sau ghimbir pentru un gust mai interesant.
Pentru a face ceai din frunze proaspete de coriandru, luaţi o mână de frunze şi le spălaţi bine, apoi le tocaţi şi le puneţi într-un ceainic de infuzie. O ceașcă de coriandru (aproximativ o jumătate de legătură) este de obicei cantitatea perfectă. Dacă aroma nu este cea cu care sunteţi obişnuiţi, puteţi amesteca acest ceai cu ceaiul preferat.
Majoritatea oamenilor pot bea ceai de coriandru în fiecare zi fără nici un efect secundar special, în afară de urinarea excesivă, dar dacă apar amețeli nu mai consumaţi. Asta înseamnă că vă deshidrataţi sau că ceaiul a determinat scăderea prea mult a nivelului de zahăr din sânge sau a tensiunii arteriale. Din acest motiv, este bine să nu beți mai mult de o ceașcă de ceai pe zi.
Pentru a face ceai de coriandru din semințe: puneţi două linguri de seminţe într-un castron și presaţi-le cu partea inferioară a unei linguri. Trebuie să le crăpaţi puţin, astfel încât atunci cânt turnaţi apă fierbinte peste ele să elibereze compușii lor volatili de ulei. Se toarnă două căni de apă clocotită, se lasă 20 de minute şi apoi se bea ceaiul. Puteţi combina ceaiul rece de seminţe de coriandru cu suc de portocale, pentru un gust mai bun. Pentru a slăbi e bine să beţi zilnic o ceaşcă de ceai de coriandru.
Metoda 2: Prin consumul de pastă de frunze de coriandru în fiecare zi
Mâncând două linguri de pastă de frunze de coriandru pe zi pierdeți două kilograme pe săptămână.
Puneţi în blender o legătură de coriandru proaspăt, șase linguri de ulei de măsline, șase căţei de usturoi, o jumătate de cană de migdale sau caju și două linguri de suc de lămâie sau de limetă. Amestecaţi toate ingredientele împreună până obţineţi pasta.
Puteţi mânca pasta ca atare sau să o adăugaţi în mâncare (tocăniţe, salate, supe, sanvişuri, paste).
Metoda 3: Înlocuirea meselor cu smoothies din frunze de coriandru
Pentru a pierde în greutate prin consumul de smoothieuri din frunze de coriandru va trebui să înlocuiți cel puțin o masă pe zi cu una dintre băuturile pe care vi le prezentăm. Pentru un rezultat mai bun, puteţi lua Eco Slim sau să ţineţi o cură de detox de cel puţin trei zile, timp în care să înlocuiţi toate mesele cu smoothie de coriandru.
Toate smoothieurile pe care vi le vom prezenta au sub 200 de calorii, iar unele sunt chiar sub 100 de calorii. În funcție de masa pe care alegeți să o înlocuiți, puteţi renunţa la circa 7.000 de calorii într-o săptămână, ceea ce înseamnă o pierdere în greutate de două kilograme pe săptămână. Trebuie să vă atragem însă atenţia că acesta nu este un regim alimentar adecvat pentru femeile gravide sau persoanele cu tulburări de alimentație.
1. Smoothie cu coriandru, lămâie şi ghimbir
Băutura are 65 de calorii. Puneţi în smoothie maker 1 cană de gheață, 1/2 cană de suc de portocale, 2 linguri de ghimbir ras, 1 lingură de semințe de in, 2 linguri de suc de lămâie proaspăt, o legătură de coriandru și amestecați.
2. Smoothie cu coriandru, sfeclă şi morcov
Băutura are 75 de calorii pe porţie. Combinați 1/2 ceașcă cu frunze de coriandru tocate, o ceașcă de sfeclă roşie tocată, 2 morcovi tăiați, 2 ridichii mici, doi căţei de usturoi, puţin piper. Amestecaţi cu o ceaşcă de gheaţă.
3. Smoothie cu coriandru, papaya şi miere
Băutura are 80 de calorii pe porţie. Amestecaţi o legătură de coriandru, una de mentă, un fruct de papaya, 1/2 ceașcă de suc proaspăt de portocale, o linguriţă cu miere și o ceașcă de gheață.
4. Smoothie cu coriandru şi merişoare
Băutura are 85 de calorii pentru o porție. Se amestecă împreună o ceașcă de merișoare proaspete, o ceaşcă de frunze de coriandru tocate, o mână de spanac, sucul unei lămâi întregi şi o linguriţă de miere.
5. Smoothie cu coriandru, mandarine, ţelină şi kale
Băutura are 95 de calorii pe porţie. În smoothie maker puneţi o ceaşcă de frunze de varză kale tocate, o mandarină, 1/4 ceaşcă de ţelină tocată, o legătură de coriandru și puţină mentă proaspătă. Adăugați o ceașcă de gheață și amestecaţi.
6. Smoothie cu coriandru, mango şi avocado
Băutura are 110 de calorii pe porție. Combinați o jumătate de ceaşcă de frunze de coriandru tocate, o jumătate de avocado, un mango, o banană mică și o ceașcă de gheață.
7. Faceţi o supă rece tip gazpacho
Gazpacho este o supa rece, raw, pe bază de roşii, dar şi alte legume, care este specifică zonei Andalucia din Spania. Are 115 calorii pe porție. Puneţi în blender o ceașcă de gheață, trei roşii, 1 ardei gras verde sau galben, un castravete mic, jumătate de avocado, o lingură de ceapă roşie tocată, o legătură de frunze de coriandru.
8. Smoothie cu coriandru, măr şi grapefruit
Băutura are 140 de calorii. Se amestecă în smoothie maker o jumătate de ceaşcă de gheaţă, un măr, o legătură de coriandru şi un grapefruit.
9. Smoothie cu coriandru, ananas şi mango
Băutura are 160 de calorii. Se amestecă o legătură de frunze de coriandru, o ceaşcă de bucăţi de ananas, un fruct de mango, o limetă.
Metoda 4: Prin adăugarea coriandrului la alimentația zilnică
Frunzele de coriandru se pot pune în foarte multe mâncăruri, inclusiv la preparatele cu carne, în special carne de porc.
Puteţi pune coriandru în salate, supe, sosuri, mâncăruri de orez, mâncăruri de cartofi, omletă.
Vă prezentăm câteva reţete cu coriandru:
1. Faceți o gremolata italiană. Aceasta este o garnitură făcută din usturoi crud tocat, coaja rasă de la o lămâie, iar în loc de o mână de pătrunjel puneţi o legătură de coriandru verde. Puteţi pune gremolata alături de carne fiartă, prăjită sau fructe de mare.
2. Faceţi un sos cu coriandru pentru carne, pește sau legume. Încălziți două cești de lapte, o jumătate de ceaşcă de coriandru tocat, o ceapă albă tocată, puţin unt și o lingură de făină într-o cratiță. Adăugaţi boabe de piper şi mestecaţi până conţinutul devine cremos. Sosul poate fi servit peste orice tip de mâncare cu carne, dar este recomandat la curcan, pui, pește alb, orez.
3. Sos cu coriandru, usturoi şi lămâie. Combinați două linguri de tahini cu sucul de la o lămâie, 2 căței de usturoi, 1 lingură de ulei de susan, o jumătate de ceașcă de apă fierbinte și o jumătate de ceaşcă de coriandru tocat într-o tigaie. Se ţine la foc mic şi se amestecă constant timp de aproximativ opt minute până când amestecul se îngroaşă. Puteți servi acest sos fierbinte sau rece peste toate tipurile de legume, carne sau pește.
4. Cocktail cu vodcă şi coriandru, denumit şi Coriandru Moscow Mule. Într-un pahar înalt se pune gheață multă şi se amestecă împreună frunze de coriandru, trei felii de limetă. Se completează cu vodcă şi bere de ghimbir și se serveşte cu o felie mică de ananas.
Metoda 5: Adăugând semințe de coriandru în dietă
Semințele de coriandru adaugă aromă tuturor tipurilor de mâncare.
Vă prezentăm câteva modalități de a adăuga mai multe semințe de coriandru în dietă, vă ajută să slăbiţi şi aduce multe beneficii sănătăţi.
1. Puneți şi semințele de coriandru atunci când adăugaţi piper sau sare mâncărurilor. Le puteţi pune întregi sau măcinate odată cu piperul. Seminţele de coriandru adaugă puţină aromă de lămâie.
2. Adăugați semințe întregi de coriandru în supă și tocană. De obicei coriandrul se descompune în timpul procesului de gătire, îmbibând vasul cu substanțe nutritive și uleiurile volatile care stimulează sistemul imunitar, repară pancreasul și ficatul și ajută la scăderea în greutate.
3. Faceți o băutură caldă cu seminţe de coriandru pentru a vă liniști nervii. Combinați lapte, miere, seminţe de coriandru și scorțișoară într-un ibric și amestecați la foc mic până se încălzește. Această băutură ameliorează anxietatea, crampele musculare și depresia și, de asemenea, ajută la remedierea insomniei. Laptele de vacă obișnuit sau orice tip de lapte poate fi înlocuit cu lapte de soia în această rețetă.
4. Adăugați seminţe de coriandru când fierbeţi pește, orez sau legume. Vor conferi o aromă subtilă preparatelor culinare.
5. Adăugați semințe de coriandru la plăcinte pentru a le oferi o aromă intensă de lămâie.
6. Adăugați semințe întregi de coriandru la sosuri.
7. Faceți un cocktail cu seminţe de coriandru. Se încălzește o ceaşcă de miere cu trei linguri de semințe de coriandru și se aduce la fierbere. Amestecul se va îngroșa şi va deveni un sirop. Răciți siropul în frigider, apoi îl combinaţi cu lichior, puţin vermut. Amestecaţi şi adăugaţi gheaţă. Garniți cu felii de lămâie sau portocală și o crenguță de coriandru și serviți.
Sfaturi și trucuri
Evitați să cumpărați coriandru care nu este verde intens, ar putea fi uscat. Astfel, alegeți frunzele de coriandru care sunt de culoare verde de smarald și evitați să cumpărați coriandru cu frunze maronii, deoarece acesta va putrezi foarte repede.
Cumpărați semințe de coriandru întregi, în loc de praf de coriandru, deoarece pudra își pierde rapid aroma.
Puteți să vă creați propria pudră de coriandru, măcinând seminţele ca pe oricare alte condimente.
Semințele de coriandru trebuie depozitate într-un recipient etanș, într-un loc întunecos şi se vor păstra proaspete timp de un an.
Nu folosiți semințe de coriandru care sunt gri sau mucegăite.
Frunzele de coriandru cel mai bine e să fie puse într-o pungă de plastic, în compartimentul pentru legume al frigiderului, asta ajută planta să rămână proaspătă timp de aproximativ o săptămână.
Dacă rădăcinile coriandrului sunt încă atașate atunci când îl cumpărați, vă puteți bucura de mâncare proaspătă cu coriandru timp de săptămâni întregi dacă puneţi planta într-un pahar cu apă la loc răcoros.
Puteți tăia frunzele de coriandru și le puteți îngheța în recipiente sau pungi etanșe pentru utilizare ulterioară.
Pentru a folosi rapid frunzele de coriandru la o dată ulterioară, le puteți îngheța cu puțină apă sau supă în tăvile de cuburi de gheață și le adăugaţi apoi în supe sau tocăniţe.
Dacă sunteți alergic la fenicul, mărar sau chimion, atunci este posibil să fiți alergic şi la coriandru.