Blog, Sănătate

Cele mai bune 17 alimente pentru hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială este cel mai frecvent factor de risc pentru afecţiunile cardiace. Este o „boală tăcută”, fără simptome specifice, cu creşteri bruşte şi importante ale tensiunii arteriale. În unele cazuri, pot apărea dureri de cap, ameţeli, zgomote în urechi, greţuri, stare de rău.

Hipertensiunea arterială este definită ca valori ale tensiunii arteriale sistolice (TAS) (numărul de sus) de 130 mm Hg sau mai mult, tensiunea arterială diastolică (DBP, numărul de jos) de peste 80 mm Hg.

Puteţi apela cu încredere la suplimente ce conţin ingrediente naturale, care au un rol benefic în bolile de inimă. Un astfel de supliment este CardioActive. Produsul reuşeşte să cureţe vasele de sânge de colesterol, să normalizeze tensiunea arterială şi ritmul cardiac. Ingredientele sunt naturale şi au toate o eficacitate recunoscută.

cardioactive-farmacia-tei-comanda-mod-folosire

O dietă adecvată și sănătoasă pentru inimă este recomandată tuturor persoanelor cu hipertensiune arterială, inclusiv celor care iau medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale. Cercetările au arătat că includerea anumitor alimente în dietă, în special a celor bogate în nutrienți specifici, cum ar fi potasiul și magneziul, reduce nivelul tensiunii arteriale.

Vă prezentăm care sunt cele mai bune 17 alimente pentru hipertensiune arterială.

1. Citrice

Citricele, îndeosebi grapefruitul, portocalele și lămâile, pot avea efecte puternice de scădere a tensiunii arteriale. Sunt pline de vitamine, minerale și compuși vegetali care vă pot ajuta să vă mențineți inima sănătoasă prin reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Un studiu (sursa www.healthline.com) de 5 luni care a implicat 101 femei japoneze a demonstrat că aportul zilnic de suc de lămâie combinat cu mersul pe jos a fost corelat semnificativ cu reducerea tensiunii arteriale, un efect pe care cercetătorii l-au atribuit conținutului de acid citric și flavonoide al lămâilor.

Studiile au arătat, de asemenea, că aportul de suc de portocale și grapefruit poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, grapefruitul și sucul de grapefruit pot interfera cu medicamentele obișnuite pentru scăderea tensiunii arteriale, așa că e bine să consultaţi medicul de familie înainte de a adăuga acest fruct în dieta voastră.

2. Somon și alți pești graşi

Peștele gras este o sursă excelentă de grăsimi Omega-3, care au beneficii semnificative pentru sănătatea inimii. Aceste grăsimi pot ajuta la reducerea nivelului tensiunii arteriale prin reducerea inflamației și scăderea nivelurilor de compuși care constrâng vasele de sânge, numiți oxilipine.

Cercetările au asociat aportul mai mare de pește gras bogat în Omega-3 cu scăderea nivelului tensiunii arteriale.

3. Sfecla roşie

Conține un complex de antioxidanți, vitamine și minerale esențiale pentru echilibrul organismului nostru: vitamina A, B și C, calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, iod, mangan, fier și sulf.

Sfecla roşie contribuie la buna funcționare a miocardului, țesutul muscular al inimii.

Betadina, care are efect relaxant, ajută la vindecarea depresiei.

Sfecla roşie scade tensiunea arterială și este indicată pentru tratarea bolilor cardiovasculare, prevenind chiar și atacurile de cord sau angina pectorală. Menține buna funcționare a sistemului sanguin, preîntâmpină depunerea colesterolului pe pereții vaselor de sânge și previne formarea cheagurilor.

4. Semințe de dovleac

Sunt o sursă concentrată de nutrienți importanți pentru controlul tensiunii arteriale, inclusiv magneziu, potasiu și arginină – un aminoacid necesar pentru producerea de oxid nitric, care este esențial pentru sănătatea vaselor de sânge și reducerea tensiunii arteriale.

De asemenea, s-a dovedit că uleiul din semințe de dovleac este un remediu natural puternic pentru hipertensiunea arterială. Un studiu pe 23 de femei a constatat că suplimentarea cu 3 grame de ulei de semințe de dovleac pe zi timp de 6 săptămâni a dus la reduceri semnificative ale hipertensiunii, în comparație cu un grup placebo (sursa www.healthline.com).

5. Fasole și linte

Fasolea și lintea sunt bogate în nutrienți care ajută la reglarea tensiunii arteriale, cum ar fi fibrele, magneziul și potasiul. Numeroase studii au arătat că fasolea și lintea pot ajuta la scăderea nivelului hipertensiunii arteriale. Sunt bune de introdus în dietă şi atunci când vrem să slăbim.

6. Fructe de pădure

Fructele de pădure au fost asociate cu o varietate de beneficii impresionante pentru sănătate, inclusiv potențialul lor de a reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială. Fructele de pădure sunt o sursă bogată de antioxidanți.

Afinele, zmeura, aronia, căpșunile sunt doar câteva dintre fructele de pădure care au fost asociate cu efecte de scădere a tensiunii arteriale.

7. Cereale integrale

Consumul de cereale integrale, cum ar fi amarantul, poate ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Studiile arată că dietele bogate în cereale integrale pot reduce riscul de hipertensiune arterială.

Amarantul este un cereal integral care este deosebit de bogat în magneziu. O ceașcă gătită (246 de grame) asigură 38% din necesarul zilnic de magneziu.

8. Fistic

Fisticul este hrănitor, iar consumul de fistic a fost legat de niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale. Conţine o serie de nutrienți esențiali pentru sănătatea inimii și pentru reglarea tensiunii arteriale, inclusiv potasiu.

O analiză a 21 de studii a constatat că dintre toate nucile aportul de fistic a avut cel mai puternic efect asupra reducerii tensiunii arteriale.

9. Morcovi

Crocanți, dulci și hrănitori, morcovii sunt printre legumele de bază în dietele multor oameni. Morcovii sunt bogati în compuși fenolici, cum ar fi acizii clorogenic, p-cumaric și cafeic, care ajută la sănătatea vaselor de sânge și la reducerea inflamației, ceea ce poate ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale.

Deşi morcovii pot fi savuraţi gătiţi sau cruzi, consumul lor crud poate fi mai benefic pentru reducerea tensiunii arteriale. Un studiu care a inclus 2.195 de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 59 de ani a constatat că prin consumul de morcovi cruzi s-a ajuns la niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale.

Un pahar mare de suc proaspăt de morcovi zilnic, timp de 3 luni, poate duce la reducerea tensiunii.

10. Ţelina

Țelina conține compuși numiți ftalide, care pot ajuta la relaxarea vaselor de sânge și la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Același studiu care a asociat consumul de morcovi cruzi cu tensiunea arterială redusă a constatat că printre legumele gătite consumate în mod obișnuit, ţelina are un rol important în reducerea tensiunii arteriale.

11. Roșii

Roșiile sunt bogate în mulți nutrienți, inclusiv potasiu și pigmentul carotenoid licopen. Licopenul a fost asociat în mod semnificativ cu efecte benefice asupra sănătății inimii, iar consumul de alimente bogate în acest nutrient, cum ar fi produsele din tomate, poate ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială. Roşiile sunt gustoase, iar o salata de roşii poate acompania multe feluri de mâncare.

12. Broccoli

Broccoli este cunoscut pentru numeroasele sale efecte benefice asupra sănătății, inclusiv asupra sănătății sistemului circulator. De exemplu, adăugarea acestei legume crucifere în dieta ta poate fi o modalitate inteligentă de a reduce tensiunea arterială. Broccoli este plin de antioxidanți flavonoizi, care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale prin îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și creșterea nivelului de oxid nitric din organism.

13. Iaurt grecesc

Iaurtul grecesc este un produs lactat bogat în nutrienți, este plin de minerale care ajută la reglarea tensiunii arteriale, inclusiv potasiu și calciu.

Consumul a 3 porții de lactate pe zi a fost asociat cu un risc cu 13% mai mic de hipertensiune arterială.

14. Ierburi și condimente

Anumite ierburi și condimente conțin compuși puternici care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale, contribuind la sănătatea vaselor de sânge.

Semințele de țelină, coriandru, șofran, iarbă de lămâie, chimen negru, ginseng, scorțișoară, cardamom, busuioc dulce și ghimbir sunt doar câteva dintre ierburile și condimentele despre care s-a demonstrat că au potențial de scădere a tensiunii arteriale.

15. Chia și semințe de in

Semințele de chia și de in sunt pline de nutrienți esențiali pentru reglarea sănătoasă a tensiunii arteriale, inclusiv potasiu, magneziu și fibre.

Seminţele de chia au de 8 ori mai mulţi acizi omega 3 decât somonul. Totodată, au de 5 ori mai mult calciu decât laptele, de 3 ori mai mult fier decât spanacul, de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele.

Seminţele de in au numeroase beneficii, fiind extrem de bune în tratarea şi prevenirea bolilor cardiovasculare. Acizii graşi Omega 3 conţinuţi de seminţele de in susţin sistemul cardiovascular prin diferite mecanisme, datorită acţiunii antiinflamatoare şi a capacităţii de normalizare a bătăilor inimii.

Cercetările subliniază şi efectul de scădere a presiunii sangvine pe care seminţele de in îl au. Acesta se datorează atât acizilor graşi Omega 3, pe care organismul nu îi poate produce singur, cât şi mai multor grupe de aminoazici prezente în semintele de in. Demne de amintit sunt şi fibrele solubile şi insolubile pe care seminţele de in le au în compoziţie şi care asigură cardioprotecţie.

16. Sfecla

Sucul de sfeclă reduce presiunea arterială, ameliorând riscul de boli de inimă şi atac cerebral. Sfecla conţine nitraţi care acţionează asupra organismului dilatând vasele de sânge şi scăzând tensiunea.

Sfecla conține un complex de antioxidanți, vitamine și minerale esențiale pentru echilibrul organismului: vitamina A, B și C, calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, iod, mangan, fier și sulf. Una dintre principalele avantaje ale consumului de sfeclă este că leguma contribuie la buna funcționare a miocardului, țesutul muscular al inimii. Betadina, care are efect relaxant, ajută la vindecarea depresiei. Sfecla menține buna funcționare a sistemului sanguin, preîntâmpină depunerea colesterolului pe pereții vaselor de sânge și previne formarea cheagurilor. Contribuie la stabilizarea nivelului glicemiei, în cazul diabetului de tip I sau II. Este indicată persoanelor anemice, datorită substanțelor pe care le conține: fierul, magneziul și vitaminele contribuie la formarea globulelor roșii.

17. Spanacul

Includerea spanacului în dieta zilnică aduce numeroase beneficii organismului: protejează ochii, reduce stresul oxidativ și tensiunea arterială, fiind indicat în multe afecțiuni comune.

Nivelul ridicat de potasiu din spanac se află în strânsă legătură cu menținerea sănătății inimii. Un consum constant de potasiu din surse naturale reduce riscul infarctului, accidentului vascular cerebral și a altor afecțiuni cardiovasculare, prin simplul fapt că reduce tensiunea arterială. Potrivit Asociației Americane a Inimii, potasiul conduce la scăderea tensiunii arteriale, deoarece favorizează vasodilatația (lărgirea vaselor de sânge).

Concluzii

Alături de alte modificări ale stilului de viață, adoptarea unei diete sănătoase poate reduce semnificativ nivelul tensiunii arteriale și poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă.

Adăugarea anumitor alimente cum ar fi legume cu frunze verzi, fructe de pădure, fasole, linte, semințe, pește gras, citrice și morcovi la mese și gustări vă poate ajuta să atingeți și să mențineți niveluri optime de tensiune arterială.

Dacă aveți un nivel ridicat al tensiunii arteriale sau doriți să mențineți tensiunea arterială sănătoasă, adăugarea unor alimente enumerate în acest articol în dieta dumneavoastră vă poate ajuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *