Poţi slăbi urmând o cură cu căpşuni, mai ales dacă îţi plac aceste fructe şi este sezonul lor. Poţi pierde kilogramele în plus mâncând căpșuni sau smoothie-uri cu căpşuni în locul meselor sau prin adăugarea căpșunilor în dietă.
2 metode
- Prin înlocuirea meselor cu căpşuni sau smoothie-uri de căpșuni
- Prin adăugarea căpșunilor în dietă
Cum contribuie căpşunile la pierderea în greutate
Sunt alimente ideale pentru dietă, deoarece o cană de căpşuni are doar 11 grame de carbohidrați și doar 47 de calorii. Căpşunile conțin sute de fitonutrienți și fitochimicale, inclusiv elagitannine, flavonoide, terpenoide și antocianine, care ajută la prevenirea tulburărilor metabolice și repară sistemul endocrin și digestiv pentru a funcționa corespunzător.
Polifenolii din căpșuni au capacitatea de a scădea nivelul zahărului din sânge și sunt benefici pentru diabetici și cei cu tulburări metabolice care doresc să slăbească.
Căpșunile sunt foarte bogate în vitamina C, oferind 113% din doza zilnică recomandată pentru această vitamină.
Căpșunile sunt alimente cu indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că ele ajută la prevenirea creșterii bruste a nivelului de zahăr din sânge sau a luării în greutate.
Căpșunile sunt bogate în fibre, care ajută la curățarea intestinelor de mucus și deșeuri, astfel încât organismul tău să poată absorbi mai bine substanțele nutritive din alimentele digerate.
Căpșunile sunt bogate în diverse minerale, inclusiv mangan, iod, cupru, potasiu, magneziu și fosfor, care contribuie la reglarea metabolismului prin hrănirea glandei tiroide, glandei hipofize și pancreasului.
Sunt foarte bogate în vitaminele B care promovează arderea grăsimilor și pierderea în greutate, inclusiv nutrienții folat, biotină și vitamina B6.
Sunt o sursă rară de grăsimi omega-3 pentru vegani, care ajută la menținerea grăsimilor în afara sângelui și menținerea sănătății creierului.
Căpșunile conțin cantități mici de acid salicilic, care este un analgezic natural ce ajută la ameliorarea durerilor articulare și musculare, permițându-ți să faci exerciții fizice pentru perioade mai lungi de timp și să slăbești.
Căpșunile sunt fructe foarte sățioase și consumul lor te poate ajuta să te simți sătul, ceea ce descurajează gustările dintre mese care pot duce la luarea în greutate.
Căpșunile sunt bogate în potasiu, care este un mineral cu ușoară acțiune diuretică și ajută la reducerea nivelurilor ridicate de sodiu, reducând astfel balonarea și celulita și susținând sănătatea rinichilor și ficatului.
Metoda 1: Prin înlocuirea meselor cu căpşuni sau smoothie-uri de căpșuni
Căpșunile congelate fac cele mai bune smoothie-uri.
Pentru a slăbi prin consumul de smoothie-uri de căpșuni, tot ce trebuie să faci este să înlocuiești una sau două mese pe zi cu unul dintre smoothie-urile de mai jos. Toate smoothie-urile prezentate aici au mai puțin de 200 de calorii, ceea ce înseamnă că vei economisi între 200 și 800 de calorii pe zi pe fiecare masă, în același timp reducând senzația de foame și asigurându-ți nutriția necesară. Dacă elimini doar o masă pe zi și o înlocuiești cu unul dintre smoothie-urile de căpșuni de mai jos, ai putea pierde între două și cinci kilograme pe săptămână, iar dacă înlocuiești două mese pe zi, ai putea pierde până la zece kilograme pe săptămână. Fiecare rețetă de mai jos este pentru un smoothie de căpșuni de 350 de grame. Înainte de a urma un regim cu un aport caloric redus ca acesta, ar fi bine să consulți un medic pentru a te asigura că prin consumul mai mic de calorii decât de obicei nu îţi va fi afectată sănătatea. Deoarece căpșunile nu sunt un aliment integral, este recomandat să iei zilnic un supliment de vitamine și minerale în timpul acestui regim de înlocuire a meselor pentru pierderea în greutate. Poţi foarte bine să iei un supliment de slăbire, precum Idealica. Are ingrediente naturale şi te va ajuta foarte mult în procesul de slăbire.
Multe dintre smoothie-urile de mai jos chiar au un gust și mai bun dacă folosești căpșuni congelate, în special dacă preferi o băutură rece și înghețată. Dacă nu folosești căpșuni congelate, poți adăuga puțină gheață sau alt fruct congelat pentru a-l face mai înghețat.
Smoothie de căpșuni, apă de cocos și lămâie – 50 de calorii per porție
Amestecă într-un blender o ceașcă de căpșuni congelate, o ceașcă de apă de cocos și puțină zeamă de lămâie, până obții o compoziție omogenă. Această băutură răcoroasă nu conține aproape deloc grăsimi, cu excepția unor acizi grași esențiali din apa de cocos, și este bogată în vitamina C, care reduce inflamațiile din organism și susține sănătatea sistemului endocrin. De asemenea, este foarte hidratantă, deoarece apa de cocos are un profil mineral echilibrat, bogat în potasiu.
Smoothie de căpșuni, grepfrut și ghimbir – 50 de calorii per porție
Combină pulpa unui grepfrut roz decojit și curățat de semințe, o ceașcă de căpșuni congelate, o măr mic tocat cu coajă și un centimetru de ghimbir proaspăt decojit și tocat. Adaugă o ceașcă de gheață și amestecă totul în blender. Acest smoothie de căpșuni pentru pierderea în greutate este foarte bogat în vitamina C și crom, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Mărul din acest smoothie adaugă un spectru larg de vitamine B. Ghimbirul adaugă un pic de aromă smoothie-ului și, în același timp, stimulează circulația sângelui.
Smoothie de căpșuni, hibiscus și lămâie – 50 de calorii per porție
Amestecă două cești de gheață cu o ceașcă de căpșuni congelate, o ceașcă de ceai de hibiscus rece preparat, două linguri de iaurt grecesc, o linguriță de truvia sau miere, puțin suc de lămâie și o lingură de coajă de lămâie organică rasă. Ceaiul de hibiscus este bogat în antioxidanți, care susțin pierderea în greutate și sănătatea ficatului. Sucul și coaja de lămâie din acest smoothie pentru pierderea în greutate ajută la reducerea inflamațiilor din corp, astfel încât să poți face exerciții mai eficient.
Smoothie de căpșuni, sfeclă, busuioc și morcov -75 de calorii per porție
Amestecă împreună o sfeclă crudă tocată, doi morcovi mici, o mână de busuioc, o ceașcă de căpșuni și o ceașcă de gheață într-un blender. Amestecă până obții o compoziție omogenă și înghețată. Acest smoothie este bogat în vitaminele A și C și crom, care ajută la combaterea rezistenței la insulină și a tulburărilor metabolice. Busuiocul este bogat în fier și polifenoli, care susțin sănătatea ficatului și a sistemului digestiv. De asemenea, busuiocul are efecte antidepresive și te poate ajuta să te simți bine chiar și atunci când urmezi o dietă cu restricții calorice.
Smoothie de căpșuni, afine și iaurt grecesc – 80 de calorii per porție
Amestecă o ceașcă de gheață cu jumătate de ceașcă de căpșuni, jumătate de ceașcă de afine, o ceașcă de iaurt grecesc cu aromă de vanilie, o linguriță de miere și o mână de cuburi de gheață. Amestecă până obții o compoziție omogenă și înghețată. Fructele din acest smoothie au puternice proprietăți antiinflamatorii și conțin foarte multă vitamina C. Iaurtul grecesc din acest smoothie este bogat în proteine și probiotice, care ajută la menținerea sănătății florei intestinale.
Smoothie de căpșuni, pară asiatică și iaurt grecesc – cu 80 de calorii per porție
Într-un blender, combină o ceașcă de iaurt grecesc, o pară asiatică tocată și curățată de semințe și jumătate de ceașcă de căpșuni congelate. Poți îndulci cu stevia sau miere. Părul asiatic este un fruct foarte hidratant și bogat în fibre. Împreună cu căpșunile, ajută la eliminarea retenției de apă și a balonării. Iaurtul oferă o sursă de proteină care îți poate susține nivelul de energie pe parcursul zilei și menține sănătatea florei intestinale.
Smoothie de căpșuni, pepene roșu și lămâie – 60 de calorii per porție
Într-un blender, amestecă o ceașcă de pepene roșu, jumătate de ceașcă de căpșuni, trei linguri de suc proaspăt de lămâie, o ceașcă de cuburi de gheață și îndulcitor (stevia sau truvia) după gust. Amestecă toate ingredientele la viteză mare până obții o compoziție omogenă și înghețată. Această băutură este bogată în vitamina C, care reduce inflamațiile și susține sistemul endocrin, iar în același timp contribuie la pierderea în greutate.
Smoothie de căpșuni, tahini și iaurt – 90 de calorii per porție
Amestecă șase căpșuni de mărime medie, curățate și spălate, un sfert de ceașcă de iaurt simplu cu conținut scăzut de grăsimi, o ceașcă de suc proaspăt de portocale, o mână de gheață, o lingură de tahini, o banană medie congelată, jumătate de linguriță de vanilie și o lingură de miere. Amestecă toate ingredientele până obții o compoziție omogenă și răcoritoare. Tahini este obținut din semințe de susan și reprezintă o sursă bună de acizi grași esențiali și proteine.
Smoothie de căpșuni, zmeură și banană – 100 de calorii per porție
Amestecă jumătate de ceașcă de căpșuni, o banană mică congelată, jumătate de ceașcă de zmeură proaspătă congelată, 200ml de lapte de migdale, o lingură de miere și o mână de cuburi de gheață. Amestecă totul până obții o compoziție omogenă și înghețată. Această băutură este bogată în vitamina C, care luptă împotriva inflamațiilor și susține sănătatea sistemului endocrin, iar zmeura și banana te ajută să-ți menții colonul sănătos și să ai un tranzit intestinal bun.
Smoothie de căpșuni, mango și banană – 100 de calorii per porție
Amestecă jumătate de ceașcă de căpșuni congelate, jumătate de ceașcă de mango, o banană congelată, o ceașcă de gheață și puțină zeamă de portocale într-un blender. Amestecă până obții o compoziție omogenă. Mango este o sursă excelentă de vitamina A, care susține funcționarea optimă a rinichilor, ficatului și pancreasului, iar banana furnizează potasiu, care ajută la eliminarea sodiului din sistemul tău și, astfel, reduce balonarea.
Smoothie de căpșuni, lapte de soia și banană – 105 calorii per porţie
Într-un blender, combină o banană mică congelată bine coaptă, o ceașcă de căpșuni proaspete sau congelate și o ceașcă de lapte de soia. Poți adăuga puțină vanilie sau îndulcitor (opțional) și blenduiește până când toate ingredientele sunt bine amestecate și smoothie-ul are o consistență omogenă. Acest smoothie este o opțiune ușoară și sănătoasă, cu o cantitate moderată de calorii, iar laptele de soia adaugă un aport suplimentar de proteine și calciu.
Smoothie de căpșuni, spanac și migdale – 110 calorii per porție
Amestecă în blender o ceașcă de lapte de migdale neîndulcit, o ceașcă de căpșuni, o mână de frunze de spanac proaspăt spălate, o lingură de unt de migdale și o mână de cuburi de gheață. Amestecă până obții o compoziție omogenă și răcoritoare. Acest smoothie este o sursă excelentă de vitamina K, fier și calciu datorită spanacului și migdalelor, și oferă o cantitate moderată de proteine și grăsimi sănătoase care te vor ajuta să te simți sătul și energizat pe parcursul zilei.
Smoothie de căpșuni, kiwi și castravete – 110 calorii per porție
Combină jumătate de ceașcă de căpșuni congelate, jumătate de ceașcă de kiwi feliat, jumătate de ceașcă de castravete tocat și o mână de frunze de spanac într-un blender. Adaugă puțin suc de lămâie și lime, un praf de piper, câteva cuburi de gheață și câteva crenguțe de busuioc și o puțină sare de mare. Amestecă totul până obții o compoziție omogenă. Atât castravetele, cât și kiwi din această băutură au proprietăți diuretice puternice, care ajută la curățarea vezicii urinare. Castravetele este un antioxidant puternic, care, împreună cu căpșunile, ajută la eliminarea excesului de sodiu din rinichi, ceea ce reduce balonarea.
Smoothie de căpșuni, pepene verde și lapte de cocos – 135 calorii per porție
Combină jumătate de ceașcă de căpșuni proaspete sau congelate, jumătate de ceașcă de pepene verde, un sfert de ceașcă de lapte de cocos, o lingură de suc proaspăt de lămâie, o lingură de coajă rasă de lămâie, o linguriță de vanilie și o ceașcă de gheață într-un blender. Mixează totul pentru a obține o băutură răcoritoare. Pepenele verde este bogat în calciu, un beneficiu pentru mușchi și sistemul digestiv, iar laptele de cocos oferă proteinele necesare.
Smoothie de căpșuni, avocado și spanac – 130 calorii per porție
Amestecă o ceașcă de căpșuni proaspete sau congelate, o ceașcă de spanac proaspăt sau congelat, fructul unui avocado mic și trei lingurițe de miere într-un blender. Spanacul este o sursă bună de fier, care susține funcționarea ficatului, iar avocado-ul din smoothie este bogat în vitamina E și acizi esențiali, care mențin sistemul nervos, mușchii și articulațiile într-o stare bună.
Smoothie de căpșuni, banană și smochine – 140 calorii per porție
Într-un blender combină jumătate de ceașcă de lapte de migdale, o banană mică întreagă congelată, trei smochine proaspete întregi, o mână de gheață și o lingură de miere. Amestecă totul până obții o compoziție omogenă. Atât banana, cât și smochinele sunt foarte bogate în fibre și potasiu, ceea ce ajută la reducerea balonării și la obținerea unei talii mai subțiri. Mierea este o sursă rapidă și sănătoasă de energie, care are și proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene naturale, ajutându-te din nou să obții un abdomen mai plat.
Smoothie de căpșuni, nectarină și mentă – 140 calorii per porție
Amestecă jumătate de ceașcă de căpșuni congelate cu pulpa unei nectarine, o lingură de miere, jumătate de ceașcă de lapte de cocos aromat cu vanilie, o mână de mentă și câteva cuburi de gheață. Amestecă totul până obții o compoziție omogenă. Această băutură este bogată în vitamina A și vitamina C. Vitamina A susține sănătatea ficatului, iar căpșunile și menta acționează sinergic pentru a reduce balonarea cauzată de retenția de apă.
Smoothie de căpșuni, unt de arahide și banană – 145 calorii per porție
Într-un blender, combină o banană congelată și curățată, zece căpșuni congelate, o lingură de unt de arahide organic, un sfert de ceașcă de lapte de migdale și o mână de cuburi de gheață. Untul de arahide și laptele de migdale din acest smoothie sunt bogate în proteine, ceea ce te ajută să construiești mușchi slabi, așa că este o băutură bună de băut în zilele în care trebuie să faci exerciții sau să depui multă energie. Căpșunile din acest smoothie sunt pline de fibre și vitamina C și ajută la eliminarea reziduurilor și a mucusului, astfel încât substanțele nutritive să fie bine absorbite de intestine.
Smoothie de căpșuni, ananas și varză kale – 145 calorii per porție
Combină jumătate de ceașcă de ananas proaspăt sau congelat, jumătate de ceașcă de căpșuni congelate, o banană congelată, puțin lapte de migdale, o mână de kale și câteva picături de suc de lămâie într-un blender. Mixează totul până obții o compoziție cremoasă și răcoritoare. Ananasul conține bromelină, care este un puternic antiinflamator ce susține sănătatea sistemului cardiovascular și a articulațiilor. Varza kale conține o gamă largă de vitamine și minerale ce susțin funcționarea mușchilor și a creierului, și te ajută să faci exerciții fizice mai eficient. Banana este o sursă bună de potasiu și ajută la alcalinizarea sângelui și reducerea balonării în zona taliei.
Smoothie de căpșuni, portocale și ceai de mușețel – 14 calorii per porție
Amestecă într-un blender 1 cană de căpșuni congelate cu pulpa unei portocale, 1 cană de ceai de mușețel rece, jumătate de ceașcă de gheață și o lingură de miere. Mixează totul împreună și toarnă într-un pahar înalt. Această băutură răcoritoare este foarte bogată în vitamina C, care susține sistemul tău endocrin. Ceaiul de mușețel te ajută să te simți relaxat și mai puțin iritabil în timp ce urmezi o dietă cu conținut scăzut de calorii. Acest smoothie este o alegere bună de băut seara, nu la serviciu, deoarece mușețelul te poate ajuta să adormi.
Smoothie de căpșuni și pina colada – 145 calorii per porție
Într-un blender, combină jumătate de ceașcă de căpșuni proaspete sau congelate, jumătate de ceașcă de ananas proaspăt sau congelat, o cană de lapte de cocos, puțină vanilie și o mână de cuburi de gheață. Mixează totul împreună pentru a obține un smoothie bogat în proteine, care reduce inflamația și te ajută să digeri proteinele mai eficient, ceea ce ajută la reducerea stresului metabolic asupra ficatului. Bromelaina din ananas ajută și la refacerea rapidă a articulațiilor după exerciții fizice. Nu uită că nuca de cocos din această rețetă adaugă acizi grași esențiali, care susțin starea ta de spirit și sănătatea creierului.
Smoothie de căpșuni, lapte de orez și ceai verde matcha – 160 calorii per porție
Mixează într-un blender 1 cană de lapte de orez aromat cu vanilie sau simplu, o cană de afine congelate, o cană de pudră de ceai verde matcha, un sfert de cană de apă pură de izvor și o mână de cuburi de gheață. Adaugă o linguriță de sirop de arțar sau truvia la amestec pentru a îndulci, dacă este necesar. Mixează totul până obții o băutură cremoasă și fină. Acest smoothie combină beneficiile antioxidante ale căpșunilor și matcha-ului, care te ajută să arzi grăsimile și să-ți crești metabolismul. Laptele de orez este o alternativă excelentă la laptele obișnuit, pentru cei cu intoleranță la lactoză sau alergie la lapte de vacă.
Smoothie de căpșuni, pudră de cacao și banane pentru micul dejun – 170 calorii per porție
Mixează împreună o cană de căpșuni proaspete sau congelate, o cană de lapte de migdale aromat cu vanilie, o lingură plină de pudră de cacao și o cană de gheață până obții o consistență cremoasă. Banana îți furnizează potasiul necesar pentru a elimina excesul de sodiu din sânge, ceea ce contribuie la sănătatea ficatului. Acizii grași esențiali din cacao ajută la prevenirea iritabilității care poate apărea uneori în timpul unei diete cu conținut scăzut de calorii. Poți folosi și lapte de migdale sau de cocos fără îndulcitori în această rețetă, dar nu uita să adaugi puțină vanilie organică în amestec, dacă alegi această variantă.
Smoothie de căpșuni, pepene galben și iaurt grecesc – 180 calorii per porție
Într-un blender, amestecă o cană de pepene galben tăiat cubulețe, o cană de căpșuni congelate, o cană de iaurt grecesc, o mână de semințe de chia și o cană de gheață. Mixează până obții o consistență rece, cremoasă și înghețată. Iaurtul grecesc conține probiotice benefice, iar pepenele galben este o sursă excelentă de vitamina A, care susține sănătatea ficatului. Semințele de chia conferă acestei băuturi o textură mai consistentă și plăcută, precum și o cantitate suplimentară de proteine.
Smoothie de căpșuni, fulgi de ovăz și iaurt grecesc pentru micul dejun – 185 calorii per porție
Mixează împreună o cană de căpșuni, o cană de fulgi de ovăz, o cană de iaurt grecesc aromat cu vanilie, puțin suc de portocale, o cană de gheață și puțină scorțișoară. Mixează totul până obții o consistență cremoasă și înghețată. Atât fulgii de ovăz, cât și iaurtul grecesc sunt o sursă excelentă de proteine și vitamine din complexul B, iar scorțișoara stimulează metabolismul prin îmbunătățirea circulației sanguine.
Smoothie de căpșuni, cireșe și mure cu lapte – 190 calorii per porție
Combina jumătate de ceașcă de căpșuni, jumătate de ceașcă de mure, jumătate de ceașcă de cireșe congelate, o banană mică congelată, jumătate de ceașcă de lapte de migdale foarte rece, o lingură de extract de vanilie naturală și o cană de gheață într-un blender. Mixează toate ingredientele până obții o consistență cremoasă. Această băutură este bogată în vitamina C, fibre, fier, acid folic și proteine necesare pentru a te menține sătul până la următoarea masă.
Metoda 2: Adăugarea căpșunilor în dieta ta zilnică
Există multe modalități interesante de a adăuga căpșuni în dieta ta.
Căpșunile congelate funcționează la fel de bine ca cele proaspete în orice rețetă. Acestea pot fi păstrate în congelator până la un an fără a-și pierde nutrienții. Este indicat să cumperi căpșuni organice ori de câte ori este posibil, deoarece sunt cele mai nutritive și au adesea cel mai bun gust.
Iată câteva sugestii pentru a adăuga căpșuni proaspete în dieta ta, care te pot ajuta să te hrănești, să slăbești și să reduci centimetri în jurul taliei și în alte zone ale corpului.
Înlocuieşte gustările nesănătoase sau bogat calorice cu căpşuni
Pur și simplu mănâncă căpșuni proaspete spălate, una câte una, ca pe orice tip de răsfăț sau gustare. Acestea sunt delicioase și presărate cu puțină stevia sau zahăr sau cu suc de lămâie, combinate cu mentă proaspătă sau acoperite cu puțină frișcă naturală sau cremă de cocos. Chiar dacă pare ciudat, căpșunile organice proaspete au un gust bun și când sunt presărate cu piper, deoarece piperul pare să scoată în evidență dulceața fructului. Oțetul balsamic poate evidenția, de asemenea, aroma căpșunilor.
Înlocuieşte dulciurile cu căpșuni cu o cremă de ciocolată făcută în casă
Amestecă într-un blender trei linguri de iaurt cu vanilie cu conținut scăzut de grăsimi, trei linguri de pudră de cacao organică și amestecă toate ingredientele până devin cremoase și netede. Toarnă crema de ciocolată într-un castron. Bucură-te de căpșuni înmuiate în ciocolată.
Căpșunile pot fi adăugate în orice tip de salată de fructe sau salată verde
Poate că ştiai că merg de minune căpşunile la salatele de fructe, dar ele pot fi adăugate şi la salate verde. Căpșunile se potrivesc bine cu rucola, avocado și spanac.
Totodată poţi face sos cu căpşuni pentru salata verde. Amestecă o cană de căpșuni congelate, două linguri de miere, două linguri de oțet de mere, două linguri de ulei de măsline și un praf de sare și piper. Toarnă într-un borcan cu capac, închide-l și agită bine amestecul. Acest tip de sos se potrivește și cu friptură de porc sau curcan.
O salată gustoasă este cea de căpşuni cu spanac. Căpșunile merg foarte bine cu ceapa roșie, bucăţi de portocală, varză kale, usturoi și spanac. Căpșunile au un gust bun și când sunt stropite cu oțet și condimentate cu multă sare și piper. Această salată nu are nevoie de dressing, deoarece portocalele și căpșunile adaugă umiditate în salată.
Consumă dulceață de căpșuni fără zahăr în loc de dulciuri
Citește etichetele și încearcă să eviți să cumperi dulceață de căpșuni comercială prea dulce, care are un conținut ridicat de zahăr. Poți amesteca dulceața de căpșuni în iaurt, să o servești cu brânză de vaci, să o mănânci cu brânză și biscuiți sau să pui deasupra unui tort cheesecake, merge foarte bine şi cu înghețată. Dulceața de căpșuni poate fi servită ca garnitură alături de friptură de pui, curcan sau porc. Dulceața de căpșuni este sănătoasă dacă nu conține zahăr adăugat.
Înlocuieşte băuturile carbogazoase cu limonadă cu căpșuni
Prepară patru până la cinci căni de ceai verde sau negru, după preferinţe. Apoi adaugă 2 căni de piure de căpșuni congelate (ușor de obținut cu ajutorul unui blender), jumătate de cană de suc de lămâie, lămâie verde sau portocală, două linguri de îndulcitor truvia sau ştevia și o mână de mentă, rozmarin sau busuioc. Răcește băutura timp de două ore, amestecă bine și servește cu gheață, felii de citrice și ierburi aromatice ca decor. Toate tipurile de ceai sunt detoxifiante naturale și poți face o combinație de ceaiuri și căpșuni folosind hibiscus, mentă, fenicul, lavandă, mușețel, urzică și alte ceaiuri.
Înocuieşte băuturile dulci cu apă cu căpşuni şi busuioc
Amestecă 5 căni de căpșuni, 2 căni de apă, două linguri de miere, sucul de la o jumătate de limetă, lămâie sau portocală (sau o combinație între acestea) și un sfert de cană de frunze de busuioc sfărâmate într-un blender cu 1 cană de gheață. Toarnă într-un pahar umplut cu gheață și servește. Aceasta este o modalitate bună de a te hidrata pe parcursul întregii zile, iar ingredientele din această băutură sunt și diuretice puternice, care ajută la eliminarea toxinelor și grăsimilor din sistemul tău.
Prepară un soda japonez cu căpșuni și lapte de orez
Amestecă un sfert de cană de căpșuni congelate cu o cană de lapte de orez cu aromă de vanilie într-un pahar înalt umplut cu gheață. Adaugă apă minerală cu acid sau apă minerală cu gaze peste amestec și garnisește băutura cu o căpșună și o frunză de mentă. Această băutură este și antiinflamatoare și poate ajuta la calmarea stomacului deranjat.
Căpşuni la micul dejun
Pentru micul dejun, gustare sau desert, consumă cel puțin o cană de căpșuni cu jumătate de cană de iaurt grecesc sau jumătate de cană de brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi. Produsele lactate îți satisfac necesarul zilnic de proteină și calciu și te ajută să te simți sătul până la următoarea masă. Dacă dorești, poți presăra migdale măcinate, semințe de in, nuci, semințe de floarea-soarelui sau semințe de susan peste această gustare.
Înlocuieşte gustările nesănătoase cu o porție de papaya cu căpșuni și semințe de chia
Alege o jumătate de papaya bine coaptă și taie-o pe jumătate. Curăță semințele și umple fiecare jumătate cu căpșuni proaspete și semințe de chia hidratate în apă sau lapte de migdale. Servește cu o lingură de miere sau agave și presară deasupra cu migdale măcinate, caju sau nuci pecan. Acesta este un desert sănătos și hrănitor care îți va oferi vitamine, minerale, antioxidanți și acizi grași omega-3.
Prepară un smoothie cremos cu căpșuni și avocado
Amestecă într-un blender o cană de căpșuni proaspete sau congelate, o jumătate de avocado matur, o cană de lapte de migdale sau de cocos, o lingură de miere sau agave și câteva cuburi de gheață. Amestecă până când obții un smoothie cremos și apoi servește-l într-un pahar înalt. Acest smoothie este bogat în grăsimi sănătoase, fibre și vitamina C.
Prepară o băutură răcoritoare cu căpșuni și rodii
Amestecă împreună trei căni de căpșuni congelate, o cană de suc de rodii, sucul de la o jumătate de lămâie, o linguriță de coajă de lămâie rasă și puţin îndulcitor truvia. Toarnă într-un vas mare de gheață și adaugă apă minerală carbogazoasă. Poți transforma ușor această băutură într-un punch de cocktail adăugând vodcă sau gin în amestec.
Înlocuieşte băuturile alcoolice cu un cocktail șampanie cu căpșuni, ce are puţone calorii
Așază câteva căpşuni în partea de jos a unui pahar de șampanie. Umple paharul cu șampanie și savurează-l cât timp este rece.
Acestea sunt doar câteva modalități creative prin care poți adăuga căpșuni în dieta ta zilnică. Poți experimenta și crea propriile rețete folosind căpșunile în diferite combinații cu alte fructe, legume și ingrediente. Bucură-te de aceste fructe delicioase și hrănitoare și bucură-te de beneficiile lor pentru sănătate!
Sfaturi
- Consultă un medic înainte de a urma o dietă care restricționează alegerile alimentare sau numărul de calorii.
- Căpșunile sălbatice sunt mai mici și mult mai dulci decât cele cultivate.
- Căpșunile sunt mai bune când sunt ferme, dar coapte și când pielea lor are o culoare roșie strălucitoare.
- Căpșunile sălbatice organice au tendința de a avea mai multă aromă decât cele cultivate.
- Căpșunile se pot congela și se păstrează timp de până la un an.
- Adăugarea unei mici cantități de suc de lămâie în căpșuni înainte de a le congela va ajuta la prevenirea oxidării și va ajuta, de asemenea, la menținerea culorii căpșunilor.
- Căpșunile se păstrează cel mai bine într-un loc întunecat, cu umiditate ridicată.