Blog

Castraveții – benefici sunt pentru ten, slăbit, ulcer sau detoxifiere

Mâncați un castravete murat, iar ultimul lucru la care vă gândiţi este că mâncaţi un fruct. Dar, da. Castravetele, din punct de vedere ştiinţific, este un fruct.

La fel ca roșiile, dovlecii și avocado, castraveţii sunt fructe, dar sunt uneori clasificate ca legume doar din cauza folosirii lor în bucătărie. Nu e rău să mănânci castravetele ca pe un măr, însă când faci o salată de castraveţi, ultimul lucru la care te gândeşti e să adaugi frişcă şi să spui că e salată de fructe.

Castravetele, în denumirea latină cucumis sativus, este o plantă legumicolă din familia cucurbitaceae care include dovlecelul, dovleacul, pepenele galben și cel verde. Mai puţin cunoscut este faptul că provine din India. Planta de castravete este o viță târâtoare de 1,5 – 2 m lungime. Castraveții pot fi mâncați în stare crudă sau murați. Planta se dezvoltă dintr-o sămânță închisă şi tocmai de aceea este considerat fruct. Din punct de vedere științific, rezultatul polenizării plantei de castravete este un fruct.

Consumat ca aliment, castravetele cu coajă, în stare crudă, are un aport de 20 kcal. la 100 grame, din care carbohidrați aproximativ 3,63g, grăsimi 0,11g, proteine 0,65g, vitamina B1 0,027 mg, vitamina B2 0,033 mg, vitamina B3 0,098g, dar conţine în cantităţi mici şi vitaminele B6 și B9, vitamina C, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc.

Tratamente naturale pe bază de castravete

Castravetele, datorită calităților terapeutice, poate fi utilizat ca remediu natural în tratamentul colonului iritabil, reumatismului, gutei, arsurilor solare, constipației. Totodată, este un bun laxativ și contribuie la eliminarea toxinelor din organism.

Este binecunoscut faptul că ridurile pot fi combătute prin aplicarea unor creme sau măști pe bază de castravete. Foarte eficient este dacă în paralel cu măştile de castravete folosiţi Goji Cream. Tenul devine mai luminos, fără riduri şi fără pete pigmentare.

Trebuie să mai ştiţi că proprietăți terapeutice extraordinare au și semințele de castravete care tratează afecțiuni precum tuse, probleme ale tenului, probleme cu expectorația.

Beneficiile consumului de castraveţi sunt astfel foarte multe.

Contribuie la detoxifierea organismului

Datorită conţinutului ridicat de apă, castraveţii sunt recomandaţi pentru detoxifierea organismului şi ajută la eliminarea rapidă a toxinelor acumulate. Puteţi pune într-un borcan mare cu apă doi-trei castraveţi feliaţi. Apa de castraveţi stimulează arderea grăsimilor şi combate retenţia apei în organism prin hidratare, cât şi prin aportul de potasiu, un electrolit care îmbunătăţeşte circulaţia limfatică şi combate reţinerea sodiului în organism.

Îmbunătăţesc aspectul tenului şi tratează cearcănele

Castraveţii sunt folosiţi în industria cosmetică datorită vitaminelor şi antioxidanţilor care se găsesc în conţinutul lor. Măştile de catravete sunt des folosite pentru un ten mai sănătos, mai luminos şi fără pete sau acnee. Dacă aveţi cearcăne, puteţi pune felii de castravete pe ochi.

Scad tensiunea arterială

Dacă aveţi hipertensiune arterială, este recomandat să mâncaţi cu regularitate castraveţi. Datorită magneziului, potasiului şi fibrelor alimentare, castraveţii ajută la reglarea tensiunii arteriale şi la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Ameliorează ulcerul gastric

Acţiunea alcalină pe care au castraveţii datorită substanţelor minerale neutralizează aciditatea gastrastică.

Contribuie la regenerarea părului

Vitaminele şi mineralele din castravete contribuie eficient la creşterea şi regenerarea părului.

Hidratează şi scad pofta de mâncare

Castravetele este format don 96% apă, aşa că este foarte bun pentru hidratare. Scade pofta de mâncare, mai ales castraveţii muraţi au acest beneficiu. Prin murare în saramură, castraveţii nu îşi pierd calităţile nutritive. Castraveţii muraţi dau senzaţia de saţietate şi scad pofta de mâncare. Astfel, înainte de masa de prânz sau de cină este bine să mâncaţi un castravete murat.

Combat formarea pietrelor la rinichi

Prin efectul diuretic pe care îl au, castraveţii curăţă rinichii de sedimentele minerale care ar putea duce la formarea calculilor.

Combat indigestia

Nu degeaba la mesele principale e bine să aveţi o salată. Cea de castraveţi, îndeosebi, previne indigestia sau alte probleme digestive care ar putea apărea ca urmare a excesului culinar.

Previn diabetul

Castraveţii stimulează producţia de insulină şi ajută la reglarea nivelului glicemiei.

Combat greţurile matinale

Pentru unele persoane castraveţii sunt eficienţi în combaterea greţurilor matinale specifice lunilor de sarcină.

Combat durerile musculare

Castraveţii pot reduce simptomele de durere cauzate de efortul fizic care suprasolicită muşchii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *